Kies een jaartal

Soestduinen "De Kern"

Gepubliceerd 10-03-2005

De heren Bob van den Hoogen en Jan Veldhuizen beide bewoners van Soestduinen hebben in hun vrije tijd eind vorig jaar het Soestduinen van Ooit op de kaart gezet. Zij verzamelden foto‘s van het zwembad , de gebouwen van de Waterleiding , Station Soestduinen ,de Paltz en foto‘s van bijna alle huizen van Soestduinen en hun bewoners. Van al die informatie is een boekje gemaakt en de foto‘s op een CD gebrand. Het geheel is voor een luttel bedrag te koop. Een prachtig initiatief. Een van de foto‘s was een ansichtkaart met daarop een dubbel winkelhuis en de kaart droeg als onderschrift "De Kern" . Wij van verdwenen soest kennen de foto en ook een beetje de geschiedenis daarachter.
Omstreeks 1930 zocht de bekende bakker Cees van Brummelen uit de Kerkebuurt uitbreiding van de zaak. Cees had een groot gezin , vijf jongens en zeven meiden. Hij vond bakker een mooi vak en stond er op dat al zijn jongens bakker zouden worden en de meisjes het liefst met een bakker zouden trouwen. Wie dat deed werd door hem geholpen. De oudste zoon Evert was al op Den Dolder begonnen en voor de volgende die al verkering hadden zocht Cees een mogelijkheid om in Soestduinen te beginnen. Hij liet er omstreeks 1930 een dubbel winkelhuis bouwen. Cees zijn vrouw leed in die jaren aan een slopende ziekte. De slaapkamer in de Kerkebuurt lag aan de straatkant en in die jaren reden de boerekarren nog met ijzeren wielen over de keien en dat geratel kon zijn zieke vrouw niet verdragen. De gemeente werd om raad gevraagd en was zo lief om over de Kerkstraat een dikke lag zand te stooien om het geluid te dempen. Het hielp, maar niet genoeg. Uiteindelijk werd zij naar het rustige Soestduinen vervoerd en daar is zij op Nieuwjaarsdag 1932 overleden. Cees bleef in de Kerkebuurt met elf kinderen achter. In hetzelfde jaar trouwden kort na elkaar drie kinderen. Neel huwde met Daan Gundelach en zij begonnen op Soestduinen een kruidenierszaak.(centra winkel) Een paar maanden later trouwde Janus met Jeanette van Oest en zij vestigde zich aan de andere kant van het pand met een bakkerij. In september trouwde dochter Jaaike met Elbert Bakker. Zij begonnen een slagerij op de hoek van de Molenstraat /Nieuweweg nu Viswinkel "t Hoekje". 
De keuze om in Soestduinen te beginnen was voor die tijd niet zo vreemd. Soestduinen met veel pensiongasten in de zomer en het mooiste zwembad van Nederland en verder het hele jaar door het bezoek aan Sanatorium Zonnegloren en bedrijven en het gemeentelijk kampeerterrein allemaal potenciele klanten.
Na tien jaar was Janus de eerste afvallige in de familie die genoeg had van het bakkersvak. Hij zag meer in de handel in antiek. In 1942 verhuisde hij met zijn gezin naar het Hart. Henk de jongste broer van Janus trouwde in dat jaar met Corrie van Vulpen en zijn namen de bakkerij in Soestduinen over.
Zonder al te veel schade kwam de winkelkern Soestduinen de oorlogjaren door. Bij luchtalarm vluchtte Gundelach met zijn Neeltje de kelder in en wachtte met een omgekeerde vergiet op het hoofd het moment dat er weer veilig werd geblazen. Bakker Henk had een hekel aan de moffen en dat liet hij ook blijken. In het familiearchief is nog een telegram van zijn bezorgde zuster uit Putten met de boodschap dat hij zich wat gedeist moest houden. 
Na de oorlog volgden de gloriejaren. Bij Daan Gundelach liep alles geordend. Hij ging op Soest de boekjes met bestellingen ophalen en later de boodschappen brengen en zij deed de winkel. Ze was vriendelijk en werd door iedereen al gauw tante Neeltje genoemd. In een grote schuur konden de mensen van het kamperterrein aan het eind van het seizoen hun gedemonteerde huisjes tot de volgende zomer opslaan.

Uit het echtpaar Gundelach zijn geen kinderen ontsproten. Dat was anders bij Henk van Brummelen. Bijna ieder jaar lag er weer een kleine in de wieg. Op bijgaande foto staan er elf , het zijn er twaalf geworden. Er moest geld binnenkomen dus was het zaak naast het gewone brood en de rol beschuit de omzet op te krikken. Buiten het seizoen ging Henk op het station bij de trein langs om koffiebroodjes en koeken te verkopen. Henk junior vertelde als de militairen met weekendverlof gingen marcheerden ze ordelijk met de hele troep naar het station en tien minuten voor de trein aankwam kregen ze het bevel “op de plaats rust” en konden nog voor de trein vertrok koeken kopen van de kinderen van Henk die al met een mand vol stonden te wachten op dit moment. Een andere bron van extra verkoop was de kerk. Henk en zijn gezin en ook Gundelach waren vrome mensen en lid van de Gereformerde Bond (later Ichtuskerk). Vader Cees van Brummelen was zelfs een van de voormannen van de Bond geweest. Bij de geliefde dominee Verkerk werd iedere week gratis een zakje koekjes gebracht. Via dit kanaal bouwde Henk een kleine vrijdagse koekjeswijk op onder de gelovigen. Verder deed Henk later ook mee aan de bakkerssanering van Soest. De wijken werden verdeeld en er kwamen rond de jaren zestig geen concurenten meer brood venten op Soestduinen. Maar de tijden veranderde. De zelfbediening overgewaaid uit Amerika deed zijn intrede ook in Soest. Gundelach deed de zaak over aan Kees van Dijk die nog lang Soestduinen heeft bediend met een winkelwagen. Hij bleef met zijn Neeltje op Soestduinen wonen. Ook Janus woonde al weer jaren met zijn handel in antiek in Soestduinen aan de van Lijndenlaan. Voor bakker Henk van Brummelen werd het draagvlak Soestduinen uiteindelijk ook te klein om een goede boterham voor zijn gezin te verdienen, zelfs met de koekjesetende Bonders erbij lukte dit niet meer. Het bedrijfsleven schreeuwde in die jaren om personeel. Henk ging met zijn kinderenschare in loondienst. Eerst een poosje bij Mercurius en later bij de Dalco. Kinderbijslag en loon gaven samen meer vastigheid. Henk is niet oud geworden. Hij overleed 31 december 1975, leeftijd 58 jaar oud in Zonnegloren. De van Brummelens hebben een generatie lang Soestduinen een hart gegeven. Zij woonden en werkten in De De Kern. Vorig jaar mei is mevrouw Jeannette van Brummelen-van Oest overleden. Zij was het laatste familielid op Soestduinen en mocht 95 jaar oud worden.

Nagekomen commentaar: De heren Bert Idenburg en L.A.Sillevis belden dat Gundelach de zaak had verkocht aan ene Bene Baar en die heeft de zaak weer overgedaan aan Kees van Dijk. Janus v Brummelen heeft jaren melk bezorgd in Soestduinen. Later staat hij in de adresboeken ingeschreven als Koopman in Antiek.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden