Kies een jaartal

Frans Hoogeweg in de VUT garage "de Toren"

Gepubliceerd 22-12-2004

De laatste foto dit jaar in verdwenen soest is een kijkje vanaf de toren van de Oude Kerk. Onder aan de toren hebben we dit jaar in het kader van het 975 jarig van het bestaan van Soest de opening van de feestelijkheden meegemaakt. We hebben de historische optocht aan ons voorbij zien trekken en zittend op balen stro als in een theater op het pleintje achter de Oude Kerk een historische rechtspraak kunnen meemaken. 

De foto van vandaag blikt naar het zuiden en beneden in het centrum zien we garage "de Toren" aan de Neerweg 7. Hier werkt sinds 1968 Frans Hoogeweg. Frans heeft zijn werkjaren eropzitten, hij kan met de VUT en hij doet dit graag.. Het is welletjes geweest. Officieel staat hij nog tot 1 februari in de boeken van garagehouder Jan Verweij maar met nog wat opgespaarde vakantiedagen tegoed zegt Frans deze maand de zaak vaarwel. Hij wil geen gedoe bij zijn afscheid heeft hij zijn jonge baas laten weten.
Wij zijn nog eens bij zijn oude baas vader Teus Verweij gaan praten. Rechtstreeks van de ambachtschool kwam Frans bij hem te werken tot hij in militairen dienst moest. Na zijn diensttijd heeft Frans korte tijd bij een paar andere garage‘s in Soest gewerkt. Op een gegeven moment verdween er bij garage Verweij in een keer drie man personeel. Alle drie jonge mensen die ook in dienst moesten of wat anders. Baas Teus hoorde ze al eens fluisteren "als wij in een keer weg zijn zal hij wel een toontje lager zingen". Juist in die tijd kwam de vader van Frans toevallig bij Verweij langs. Verweij informeerde eens naar Frans, hij had werk voor hem. Frans was er ‘s avond al om zich te verhuren en is niet meer weggeweest.
Het klikte tussen Teus Verweij en Frans Hoogeweg. ‘ Frans was nooit chagrijnig en nergens te beroerd voor. We werkte gelijk op, fijn om mee samen te werken. Ik was wat slordig met gereedschap, vertelt Verweij, maar Frans greep nooit mis, hij had altijd de gereedschapkast op orde en alle sleuters en tangen op een rijtje. Verweij heeft hoofdzakelijk klanten met grote vrachtauto‘s in onderhoud en als daar bijvoorbeeld nieuwe veren ondergezet moesten worden is dat geen prettig werkje. Vooral als dat buiten moest worden gedaan bij slecht weer. De klant wil de volgende weer rijden. Frans klaarde zonder mokken iedere klus.

In 1990 deed Teus Verweij zijn garage over aan zijn zoon Jan. ‘Toen Frans in 1968 bij ons kwam werken zat deze nog als baby in een wipstoeltje in de kamer. Maar ook met de jonge baas Jan kan Frans goed overweg en dat doet de ouwe Teus deugt. 

Zo is Frans Hoogeweg al met al zo‘n kleine veertig jaar bij garage Verweij in dienst geweest en daar komt nu een einde aan.
Frans zien we niet achter de geraniums zitten en hij valt zeker niet in het zogenaamde gat. Al jaren is hij innig verbonden met een Soester afdeling EHBO. Hij heeft alle papieren en diploma‘s die er maar te halen zijn. Hij geeft zelfs EHBO-cursussen aan nieuwkomers en dat wil hij zeker blijven doet. Ook bij de Oude Kerk zitten ze al met open armen op Frans te wachten. Bij de wijkgemeente Oude Kerk bekleedt Frans al enige jaren het ambt Diaken. Daar heeft hij veel werk aan en ook daaraan kan hij nu wat meer tijd besteden. Verder is hij al enige jaren bestuurslid van de Stichting Kerk en Cultuur van de Oude Kerk.Ook op dat terrein steekt hij graag de handen uit de mouwen. Frans is een doener .
We hebben geinformeerd en wie hem ook met open armen zal ontvangen is zijn vrouw Gonnie.

Frans deze maand nog een keer je gereedschap opruimen en nog een keer je vette knuisten met garagezeep wassen en dan overal uit en alpinomuts af. Frans neemt afscheid bij garage "de Toren" maar onder de toren van de Oude Kerk blijft hij hopelijk nog jaren in beeld. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden