Kies een jaartal

Jubileum School Veenstra

Gepubliceerd 01-12-2004

Vandaag in Verdwenen Soest een foto uit het album van de heer Van Doorne. De foto is vermoedelijk gemaakt ter gelegenheid van een jubileum van de school van Veenstra. Als we de foto goed bekijken zien we de kinderen voor dit feest een dag verkleed naar school zijn gekomen. We zien uitgebeeld een boer en boerin een timmerman, Leo als dandyachtig jongetje, een jongen met een ijmuts en een jongen met een garibaldihoed, kennelijk de leukste van de klas. Omdat er ook pontificaal een verklede Sinterklaas opstaat is dit de reden voor ons deze foto nog tijdens Sints verblijf in Nederland te plaatsen.

Met de school van Veenstra hebben we het over de Openbare School in de Kerkebuurt aan de Middelwijkstraat. De plek waar nu de huisjes van de Gouden Ploeg staan. 
De eerste school van Soest. De heer G.H.Veenstra aanvaarden zijn betrekking als hoofd van de openbare school van Soest op 1 juli 1908. Hij kwam van Purmerland. Veenstra was een bijzondere man die naast zijn beroep van schoolmeester ook allerlei maatschappelijke funkties in Soest vervulde. Zo wist hij in Soest vele ‘bestedelingen‘ te plaatsen . Bestedelingen waren mensen ,wat zwak begaafd ,die niet goed voor zichzelf konden zorgen en via een stichting of een vaak ook via een kerkgenootschap vanuit grote steden bij particulieren werden ondergebracht. Mensen die "een patient van Veenstra" ,zoals zij algemeen werden genoemd, voor een periode voor kost en inwoning in huis haalde kregen daarvoor een vergoeding. Welkome inkomsten in crisistijd. 

Wij weten niet om welk jubileum het gaat maar het zou mogelijk kunnen dat Veenstra 25 jaar aan de school was verbonden. Dan komen uit in het jaar 1933. Misschien zijn er mensen die ons dat nog kunnen vertellen. Daar hopen we maar op. Wie is Sinterklaas en wie zijn de andere kinderen?.

Rectificatie:
Bij de foto van 17 november ,die van de versierde fietsen , moeten wij iets rechtzetten. Die foto hebben wij niet ontvangen van de heer Wim Routers zoals we abusievelijk vermeldde maar we kregen deze foto gemaild van Gerard Derks uit Arnhem. Gerard Derks had de foto weer bij zijn oom Gerard van Logtestijn in Tilburg opgedoken. Voor de duidelijkheid: op die foto stond de grootmoeder van Derks; Cornelia Antonia van Logtestijn-Hilhorst, destijds in Soest bekend als "Kee van Piet van Riek.
U kunt nu nog op beiden foto‘s reageren . De school van Veenstra en die van de versierde fietsen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden