Kies een jaartal

Heerensocieteit Okhuysen Soest

Gepubliceerd 20-10-2004

Vandaag in Verdwenen Soest een foto die we al een paar jaar in ons bezit hebben maar met nog veel vragen. Op de foto een gezelschap heren netjes in het pak en daarvoor bakken met bloemen en linten die kennelijk duiden op een speciale feestelijke gelegenheid..Daarachter een gebouw dat volgens het bord hotel Okhuysen moet zijn. Dit gebouw herkennen we uit het boekje "Soest en Soesterberg in oude ansichten" als Sleeswijk Heuvel gelegen tegenover de Heuvelweg en is afgebroken in de dertiger jaren.
Heeft deze foto verband met de in Soest gevestigde hotel-café-restaurant Okhuysen met ‘Heeren Sociëteit‘ aan de overzijde van de Burgemeester Grothestraat, hoek Heuvelweg zo vragen wij ons af. Het antwoord is ja. De Herenbijeenkomsten verplaatste zich naar het pand waar nu Chinees-Indisch Restaurant ‘ China‘ is gevestigd. Dit gebouw is meer bekent bij de Soesters van nu en heeft een bewogen geschiedenis achter zich. Het is in 1907 gebouwd als winkel-woonhuis in opdracht van de Bussummer P.Man die er een lunchroom-banketbakkerij annex patisserie "Maison Man" begon. 

In 1926 vestigde Okhuysen zich in dit pand en het werd nu Café Restaurant annex Heerensociëteit. Een trefpunt voor welgesteld Soest maar ook zakenlieden uit het Gooi en voor zomergasten op de fiets was er een heerlijk terras. In 1942 ging het pand in andere handen over. Het theaterconcern van J. Jochem verbouwde het tot bioscoop-theater maar er bleef een café met de naam Carlton aan verbonden. Na de bevrijding werd de bioscoop het ‘City Theater‘.
Ze presenteerde niet bepaald de meest recente films van die tijd maar toch kende ook de Soester bioscoop zijn gloriejaren. Met een vriend of liefst vriendinnetje naar de film had zijn charme. Welke Soester AOW-er van nu denkt met een soort heinwee niet terug aan die tijd. 
Er was nog geen televisie maar toen de TV in de zestiger jaren het beeld in de huiskamer bracht was het snel gedaan met de Soester bioscoop. Het werd een pension voor Turkse gastarbeiders, tot de branweer het pand onveilig vond. In 1973 werd het onderdak voor de eerste Soester Disco ‘De Heksenketel‘. De Soester jongenlui deden de naam van de disco eer aan want rommel en de herrie tot in de kleine uurtjes was voor de buurt niet te harden. Het dorp sprak er schande van. Volgens de Amerfoortse Courant van 29 april 1993 heeft de periode Heksenketel acht geduurd. Daarna is het pand door ‘de Chinees‘ opgemerkt als een mooi puntje om een restaurant te beginnen. En het is gelukkig nog een Chinees restaurant ‘China‘, warm aanbevolen.

Terug naar de foto. Zetten we alles over de Heerencsociëteit Okhuysen op een rijtje dan begrijpen we dat de heren eerst bijeenkwamen in huize Sleeswijk Heuvel. In 1926 verhuisde ze naar de overkant totdat dit pand bioscoop werd. In 1942 verplaatste zij zich nog eenmaal naar een pand "De Viersprong"aan het Nieuwerhoekplein. Aan het eind van de oorlog werd dit pand als represaille maatregel voor een verzetsdaad door de Duitsers opgeblazen en in brand gestoken. Dit was het definitieve einde van de Herensociëteit Soest.
Blijft nog een vraag over: Wie herkent nog een of enkele mensen van de foto?


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden