Kies een jaartal

Van de Huchtschool - Jan Kraaijenbrink

Gepubliceerd 21-07-2004

De foto die we vandaag plaatsen in Hervonden Soest is indertijd gemaakt door Jan Kraaijenbrink. Jan is een echte oud Soester, geboren in 1920 aan de Nieuwerhoekstraat (nu de Regentesselaan geheten). Hij is 52 jaar geleden naar Canada geemigreerd en in de familie is hij de derde Jan Kraaijenbrink die als tuinman door het leven gaat. Jan Kraaijenbrink de IIIde heeft in Ingersoll, Ontario in Canada een tuincentrum en in de brief van april j.l. schrijft hij dat hij nauwelijks tijd heeft om te schrijven omdat het ondanks zijn leeftijd van 84 jaar hooitijd in het centrum is. Jan voor Soesters en John voor vrienden in Canada is nog steeds in de running. Bij Jan Kraaijenbrink komen nog vaak herinneringen bovendrijven uit zijn jeugdjaren in Soest. Denkend aan Soest stuurde hij ons deze keer twee schoolfoto‘s en fijne herinneringen als leerling aan de Van de Huchtschool aan de Molenstraat. 

Achter de school met het speelterrein was nog een stuk grond met een hoge heg er om heen. Dit was allemaal in schooltuintjes verdeeld en iedere leerling had er zijn eigen tuintje. Hier mochten wij allemaal zelf tuinen en zaaien (bij mijn grootvader mocht ik dat niet). We zaaiden radijs, tuinkers, bonen en zonnebnloemen. Misschien nog wel meer maar dat kan ik mij niet herinneren. Er was ook veel tuingereedschap wat op een groot rek in het kolenhok hing.
Ook was er een timmerlokaal. Als klein jongetje was ik al op timmerles geweest in de naai- en breischool in Soestdijk waar mij de eerste beginselen van houtbewerking werden bijgebracht. Mijn werkstuk "een sleutelrekje is nog steeds in gebruik. (Intructeur de heer Koopman). Hier leerden wij meer gevorderd timmeren. Nestkastjes voor vogels en konijnenhokken enz. Iets waar ik mijn hele leven plezier van heb gehad. Vooral in Canada waar zoiets heel goed van pas komt.
Er waren ook lessen in handenarbeid. Wij leerden hoe je karton en papier vakkundig af moest snijden. Dingen inbinden, inlijsten en met dun leer werken. Het komt nog steeds van pas.
Dan was er 4 oktober Dierendag. Dieren stonden hoog aangeschreven onder de humanitaire beginselen denk ik want dit was altijd een groot gebeuren. Iedereen mocht die dag een dier meebrengen en behalve katten , honden, marmotten, duiven en parkieten herinner ik mij nog een bok en een varken.
En dan was er nog een wedstrijd wie het beste wandbord met tekst kon ontwerpen en maken. Nu daar ging veel tijd inzitten. Een keer had ik de tweede prijs. Geen enkele school in Soest deed al die dingen en misschien geen enkele school in geheel Nederland.
Dan was er het "dauwtrappen "onder aanvoering van meester Klop. De man woonde op Parklaan 10 in een klein huis, hij had alleen maar een vrouw (juf Klop die op de mandoline speelde) en geen kinderen. ‘s Nacht om drie urr kwam iedereen daar bijeen, alle fietsen bleven in de achtertuin en dan zingend op pad. Over de hei naar de Stomperd. Daar probeerden we dan te zijn als de zon opkwam en werd het meegenomen eten opgegeten. 
En dan het schoolreisje, een vierdaagse notabene…..ongehoord. En dat midden in de crisistijd. Bijna een jaar lang brachten we een dubbeltje of stuiver mee naar school en dat ging in een grote pot. Meester Klop hield dat allemaal nauwkeurig bij maar het viel niet mee dat op te brengen. Iedere week werd er een uur besteed aan de voorbereidingen voor deze reis. Wij maakten zelf ook een boekje (handenarbeid) dat ingebonden was in raffia met tekeningen en beschrijvingen.In het kort kwam het er op neer dat wij met de trein naar Rotterdam gingen. Rondvaart door de havens en overnachten in een jeugdherberg wat een oude stadsschool was en waar nog gaslampen hingen. De volgende dag naar Bakkum weer een jeugdherberg en vegetarise maaltijden. Daar heb ik voor het eerst gesneden komkommer gegeten. Thuis at ik dat niet maar daar heb ik het leren eten.
De bijgaande foto is indertijd door Jan Kraaijenbrink zelf gemaakt. De schoolfotograaf zag er geen brood in, de klas was te klein voor genoeg afdrukken. Jan was een jongen van 15 jaar en wilde fotograaf worden. De foto is gemaakt met een 9 x 12 balg camera (instellen onder een doek). Op een glasplaat en zelf ontwikkeld en afgedrukt. Al dit materiaal verkocht Stientje Flapper in een apart hoekje van de sigarenzaak Flapper op Nieuwerhoek. Er zat een tijdontspanner op het toestel en daardoor staat Jan er zelf ook op.

 

Achterste rij: Jaap Blom; Meester Gorter; Bruno Littooij; Arie Kwak ("kwakeling met acte"); Corrie van de Bruggen; Lies Mud; Riek Luschen; Jan Kraaijenbrink.

Voorste rij v.l.n.r.: Anny Kraaijenbrink; Lenie Knotten; Trudi Gorter; Lucie Koster; Herman van Zuilen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden