Kies een jaartal

Vader Worp van foto Aktief en (filmoperateur)

Gepubliceerd 07-07-2004

Hoe we aan de foto‘s die we in Verdwenen en Hervonden Soest afdrukken komen is soms een verhaal op zich. Ook de twee foto‘s van vandaag heeft een kleine geschiedenis. 
We stonden op zaterdag 12 juni j.l.in de kerktuin van de Oude Kerk klaar om de Historische Optocht vanaf dat mooie punt te fotograferen. Om een goed plekje te bemachtigen wrong ik mij tussen twee mensen om de stoet beter in beeld te krijgen. Omdat we nog wat moesten wachten voor de stoet vanuit de Peter van de Breemerweg naderde maakte ik een praatje met de twee heren. De twee mannen hoorde bij elkaar en bleken twee boers te zijn. Op mijn vraag bent u ook Soesders zeiden ze dat ze dat inderdaad waren, geboren Soesders zelfs. Om te controleren informeerde ik eens naar hun naam. Als je Hilhorst van de Breemer of van ‘t Klooster heet weet je zeker dat je met Soesders te maken hebt. Maar zij stelden zich voor met de naam Worp. Bij de naam Worp gaat mij meteen een lichtje branden. Toch niet familie van de Worp die de 150 psalmen en enige Gezangen voor harmonium en orgel heeft getoonzet en er evenzoveel voor- en na- als tussenspelen voor het kerkorgel heeft gecomponeerd. In de nabijheid van menige orgelbank vind je ook heden nog ,vooral in de wat zware reformatorische kerken, het psalmenboek van J.Worp. Ik vroeg de heren of ik eens langs kon komen voor een praatje en wellicht een foto. En zo zaten een paar weken later gezellig te praten in het huis van de twee boers aan de Molenstraat. 
De Worp van het Psalmenboek was inderdaad een verre oom. maar de Soester Worp , vader van de twee boers had indertijd een foto atelier Actief aan de van Weedestraat nr 9b. Eigenlijk zo bleek was vader meer filmoperateur dan fotograaf. Filmoperateur verbonden aan een bioscoop waren de hoofd inkomsten van het gezin. Vader had de stomme film nog meegemaakt vertelde de oudste broer trots. En daarna een tijd van film en geluid waarbij het geluid via een gramafoonplaat meeliep. Hoorde je het geluid niet synchroon lopen aan het filmbeeld dan moest vader een ruk aan de plaat geven om geluid en film weer gelijk te krijgen. Vakmanschap en veel kunst en vliegwerk in de projectiekamer van de bioscoop. Later werd het beter en liep het geluid via een geluidstrip die aan de film was geplakt samen door de projector. 
Naarmate de projectoren in de bioscoop verbeterde kreeg vader minder werk te doen. Het zoontje van de baas kon op een gegeven moment ook makkelijk dit werk aan en zo raakte vader in de crisisjaren weer eens werkeloos. 
In 1940 werd de heer Worp gevraagd voor een bijzondere klus. In het Utrechtsche Nieuwsblad verscheen hierover de volgende foto met onderschrift:
De V.V.V te Utrecht heeft naar een ontwerp van ir.S.van Ravenstein een reclamewagen laten vervaardigen welke alom in ons land propaganda voor de schoonheid van de provincie Utrecht zal gaan maken. De wagen is thans gereed en klaar voor vertrek. In den wagen de leider van de propaganda-afdeeling, de heer Worp uit Soest. Maandag zal de tocht door het land beginnen, waarbij in de eerste plaats Rotterdam, Den Haag en Amsterdam worden bezocht, waarna het Noorden een beurt zal krijgen. Onderweg zal propagandamateriaal worden verspreid terwijl de wagen voorts een V.V.V.-film meevoert, welke in verschillende plaatsen zal worden vertoond.

Na het V.V.V.-toernee door Nederland kreeg vader Worp emplooi als filmoperateur bij de bioscoop in Baarn, zo begrijpen we. Worp kreeg een ausweisz en hij kon ‘s avonds na het werk in spertijd rustig van Baarn naar Soest fietsen. In de bioscoop kwamen veel Duitse soldaten. Zo sukkelde de familie vader , moeder en twee kinderen de oorlog door. Nadeel van dit werk was dat vader regelmatig met vlooien thuiskwam. Dikke vette soldatenvlooien die in de pluche van de bioscoop zaten te wachten op elk warm lichaam dat ze zouden kunnen bespringen. Moeder Worp had er thuis haar handen vol aan om zich van die plaag te ontdoen. 
De bevrijding kwam voor de familie als een geschenk. Vader had kennelijk nog een oud filmpje in zijn fototoestel en daarmee maakte hij aan de Biltseweg in de omgeving van het paleis een foto van onze Canadeese bevrijders met hun grote Bedfort Q.L.met op de motorkap de gebroeders Worp en helemaal links moeder Worp met de hand aan de kinderwagen. De andere mensen op de foto zijn onbekend maar we zouden het graag willen weten wie het zijn. Tel.6012158. Na de bevrijding is het gezin Worp verhuisd naar Amsterdam. De gebroeders zijn daar opgegroeid. Ze zijn ongetrouwd en altijd onafscheidelijk bij elkaar gebleven. Omdat het geen stadsmensen zijn , zijn later via een omweg toch weer in het landelijke Soest komen wonen. In het fotoalbum komen we nog een fotootje tegen van de sloop van hun geboortehuis aan de van Weedestraat 9b. 17 maart 1989 ging de beuk erin en vier dagen later lag het pand tegen de vlakte. Er kwam nieuwbouw daar waar nu het Kruidvat is gevestigd. 

Nagekomen commentaar: Man rechts boven op foto is meester Hilhorst. Een goede meester. Moeilijk lerende kinderen sleepte hij er door. Een echte BDC-man. Dat hoorde we van An Rademaker en Jopie Koot. Jonge vrouw met zwart haar is Mary Huisman. Zij woonde aan de Noorderweg, melde Piet Vonk. Jonge vrouw midden met wit sjaaltje is meisje Lustenhouwer. Bovenste verkenner is Henk van den Hof en de onderste verkenner is mogelijk Ries van Asch. Deze namen kregen we door. Hartelijk dank daarvoor.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden