Kies een jaartal

Drumband P.V.O.

Gepubliceerd 23-06-2004

Op 29 oktober van het vorig jaar drukte we een groepsfoto af van P.V.O. de Soester Muziekvereniging op de trappen van ons voormalige gemeentehuis aan de Steenhoffstraat. Die foto moet zijn gemaakt zo werd ons verzekerd tussen 1955 en 1957. Vlak voor het zestig jarig bestaan van de vereniging. We kregen toen veel reakties op de foto. Vandaag plaatsen we weer een oude foto van de P.V.O, het begin van de drumband. Ze droegen in het begin al wel een uniforme pet ,maar verder waren zoals u ziet de kledingvoorschriften nogal vrij.
Vlnr: Anton van der Valk; Jan van Doorn; Bertus Hornsveld A.,P.Lüschen; Cris Kenter; Arres van Hornsveld ; Joop Oversteegen en voor tamboer-maitre Joan Reulen. 
De meeste reakties op de foto van oktober j.l waren van mensen die belden om namen door te geven van muzikanten die zij op de foto herkenden. Zo belde ook mevrouw Schuurman-Hornsveld uit Birdaard in Friesland, zij herkende haar vader Arres Hornsveld. Mevrouw Schuurman had ooit voor haar verjaardag een jaarabonnement gekregen op de Soester Courant en de jaren daarna had zij zelf het abonnement verlengd. Zo lees en hoor je nog eens wat uit Soest . 

Ook Henk Grootveld uit Baarn belde. Hij woonde vroeger op de Lange Brinkweg. Als jongetje was hij steevast present iedere keer dat PVO op vrijdag- of zaterdagavond in de muziektent in het Rosarium speelde, (nu parkeerplaats naast het Postkantoor). Uit zijn verhaal begrijpen we dat hijzelf ook bij P.V.O. heeft gespeeld of getrommeld. Vroeger was P.V.O. bij elk kleine jubileum of feestelijkheid aanwezig, ook bij het Gilde. Grootveld herinnert zich nog het bloemencorso. We liepen van de Waldeck Pyrmontlaan naar Soesterberg . Grootveld vindt dat P.V.O-ers nu teveel zitten. Ze lopen minder en marcheren en muziekmaken zie je nog maar zelden. 

De heer Joop. Oversteegen belde ook. Bij hem gingen we op bezoek en van hem kregen we een grote map krantenknipsels. We pikken er een paar uit. "De Zonnebloem" bezorgde de bejaarden van Soest een onvergetelijke dag. Bij terugkomst van de boot in Amersfoort stond de Soester Harmonie P.V.O. op de aanlegsteiger de oudjes onder vrolijke muziek te verwelkomen. De Majorettes van P.V.O. gaven vooraf aan boord nog een show, zodat ook de bedlegerigen het aantrekkelijke optreden konden zien. Ook oud-lid van de P.V.O de heer Herman Kinderdijk werd eens met een serenade verrast toen hij met vrienden en professoren in het Soester Hoogtje zijn promotie aan het vieren was. Een van de paranimfen bij de promotie was de voorzitter van P.V.O, de heer Karel Jaarsveld die dit had bedacht. 

De heer Oversteegen ex PTT-er, 71 jaar is al 60 jaar lid van P.V.O..Zijn pleegvader Besselsen ook een enthousiast muzikant van P.V.O. liet hem al als jongetje van elf al met trommelen meedoen. Later ging Oversteegen klarinet en saxefoon spelen. Hij kreeg les van Lagemaat. Nog is muziekmaken Joops lust en zijn leven. Hij heeft zich voor de vereniging erg verdienstelijk gemaakt. Een groepje P.V.O.ers wilde wel eens wat anders spelen dan marsmuziek. Zo nam Joop Oversteegen het initiatief om een blaaskapel te formeren naar het voorbeeld van de Oostenrijkse Egenländer Kapellen. Het is het inmiddels in Soest bekende Eemlander Kapel geworden. Oversteegen heeft er 23 jaar leiding aan gegeven. Oversteegen heeft verder aan de wieg gestaan van de drumband de Big Band Blow , de club die een soort Glenn Miller muziek speelt. 
Door al die sub-groepen weet soms je niet of we wel met een muziekgroep van P.V.O van doen hebben. Dat gaf ook deze maand met de historische optocht nog enige verwarring. In de hoorns van de twee sousafoons stond de naam Jupiter geschreven en men dacht dat de harmonie Jupiter voor de stoet uitging maar het was wel degelijk de P.V.O. Vroeger was het wat duidelijker want toen liep er nog een man met het vaandel voorop. Dat is nu opgesteld in het museum Oud Soest. ‘Niet meer van deze tijd‘ zegt Oversteegen, ‘je krijgt er geen mens meer voor‘. Maar voor één keer hadden ze het vaandel wel uit de kast mogen halen. 

Nog even iets over Hannes Staal, de smid op de hoek van Lange Brinkweg en de F.C.Kuyperstraat.
Het meest trouwe lid van P.V.O.ooit, hij was 66 jaar muzikant in Soest. Hij is er indertijd voor geridderd.
Hannes was een bijzonder mens vol grappen. Hij was bij een klant aan het werk in de kelder en de vrouw des huizes dacht dat zij met meer mensen bezig waren. Zij wilde de mannen koffie brengen en riep de kelder in met hoeveel zijn jullie. Hannes riep terug ‘ even tellen Hannes en Staal en ik. Zo kwam de vrouw met drie koffie aanzetten. Een andere anekdote: Hannes was al een tijdje niet goed, dat wist iedereen bij P.V.O. Hannes was bij de dokter geweest en bij de volgende repetitie vroegen ze Hannes naar de uitslag. "De dokter heeft u-zeid , zei Hannes, ‘je moet matig zout nemen maar ik ben vandeweek een hoop winkels in Soest af geweest maar in geen enkele winkel was matig zout krijgen‘. 
Dit waren een paar herinneringen hervonden van een nog springlevende Soester Muziekvereniging P.V.O. Patientia Vincit Omnia, oftewel Geduld overwint alles.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden