Kies een jaartal

Blokhutten in Soest

Gepubliceerd 28-05-2004

Het moet in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn geweest dat er in het Soester natuurgebied twee identieke blokhutten zijn gebouwd. In de crisisjaren tussen de twee oorlogen, de jaren van de werkverschaffing. De ene blokhut heeft gestaan in de Korte Duinen, dichtbij wat vanouds" De Zeven Sparren" heette zo tegen het terrein van Zonnegloren ( Sinds enkele jaren weer natuurgebied) . Het is vermoedelijk de blokhut die op bijstaande foto is afgebeeld.

De tweede blokhut heeft gestaan aan het eind van de Dolderseweg, de weg langs de spoorlijn naar Den Dolder, voor de camping het fietspad rechtsaf nabij de grens van de Willem Arntsz-stichting. De beide blokhutten zijn in opdracht van de gemeente gebouwd, met als belangrijkste doelstelling het wandelen in de gemeente aantrekkelijker te maken.
De constructie van de hutten was eenvoudig, drie wanden opgetrokken van geschilde boomstammen en verder hadden beide hutten een punt dak en zowel binnen als buiten waren tegen de wand banken getimmerd van dunnere boomstammetjes De hutten werden toen door de gemeente onderhouden en periodiek in de carbolineum gezet. 
De blokhutten stonden ooit op strategische plekken in de volle natuur en zowel vanuit Soest als vanuit Den Dolder en ook vanaf Amersfoort kon men heerlijke wandelingen naar deze hutten maken. De blokhutten boden de wandelaars en minnekozende paartjes niet alleen beschutting tegen plots opkomende regenbuien maar ook rust en verkoeling bij hoge temperaturen. Oude Soesders hebben er nog mooie herinneringen aan. De blokhut in de Korte Duinen is in de jaren vijftig afgebrand en de andere hut is uiteindelijk omstreeks 1949 aan vermolming ten onder gegaan en afgebroken.

Toen wij van Hervonden Soest bovenstaande foto kregen aangeleverd, noto bene van John Kraaijenbrink, oud Soesder in Canada, overkwam ook ons een gevoel van heimwee. Bij het zien van de blokhut en de herinneringen aan de mooie wandelingen van uit onze jeugdjaren ging onze heimwee naar vroeger spontaan over in een echte droom. "We have a dream". Een droom met duidelijke beelden die zich in de toekomst afspelen.

Laten we in het 975ste jaar van het bestaan van ons mooie Soest twee nieuwe blokhutten bouwen op dezelfde strategische plekken waar ze ooit hebben gestaan. Wonder boven wonder nog steeds onaangetaste natuur. Met wat hulp van gemeente en bedrijfleven en enthousiaste vrijwilligers moet dit zeker ook in deze tijd van recessie te realiseren zijn. 
We hopen in de verdere toekomst op betere tijden om genoeg geld te sparen, zodat we in 2029 als er genoeg geld gespaard is en Soest duizend jaar bestaat eindelijk de molen op de Eng kunnen herbouwen. Wij vinden het een mooie droom. Wie ook deze droom heeft, hij of zij schrijve een briefje naar de Soester Courant van Weedestraat 227. 3761 CD SOEST. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden