Kies een jaartal

Soester Winkelbeurs 1949

Gepubliceerd 28-04-2004

Na 1820 bange dagen en nachten werd Nederland op 5 mei 1945 bevrijd. Het moment van vrijheid waarom was gesmeekt en gebeden, gestreden en geleden was aangebroken. Ook Soest was niet ongeschonden uit de oorlogsjaren gekomen. De vreugde was groot en al waren levensmiddelen nog jaren op de bon en materialen schaars, Soest sloeg, misschien met het wapen van onze mooie gemeente indachtig, de hand aan de ploeg. Met herrijzend Nederland herrees ook Soest.
Een beetje van dat herrijzende Soest is te zien aan de foto die we onlangs van mevrouw Coby de Beer, dochter van Frans Sonders en wonend in Ermelo kregen doorgemaild. De foto is gemaakt in 1949 op de eerste Winkelbeurs in Soest na de oorlog. Op het terrein tegenover de Melkfabriek aan de Middelwijkstraat , daar waar nu een rij dubbele huizen staan, de nummers 37 tot 61, werd in opdracht van de Soester Winkeliersvereniging onder leiding van voorzitter de heer Cees Schaddelee een grote tent opgezet. De Middenstand kon er een stand huren om er hun specialiteiten te tonen. Zo’n winkelbeurs was in die tijd gelijk ook min of meer een thermometer hoeveel graden de vooruitgang en welvaart wel was gevorderd. De mensen waren nog klein behuisd er was nog veel inwoning. Jonge mensen moesten nog jaren wachten om een paar kamers met gebruik van keuken te kunnen huren om te trouwen en zich te nestelen. Badkamer en douche waren nog geen gemeengoed en van televisie had men gehoord dat het bestond. 
Op de foto zien we de heer Schoemaker van Radio Schoemaker gevestigd aan de van Weedestraat (nu Expert) zijn electrische apparaten showen. De stofzuiger werd met veel vertoon als een zegen voor de mensheid aangeprezen.Verontreinigde lucht wordt aangezogen en gereinigde lucht wordt uitgeblazen. De stofzuiger als bacterienvanger dat waren de kreten. We missen nog een andere zegen voor de huisvrouw, namelijk de wasmachine. We herinneren ons de opkomst van een kleine electrische wasmachine de Hoover. Een klein vierkant geval die je toentertijd ook voor één dag kon huren. Ze kwamen ‘s morgens zo’n ding bij je thuis brengen en na de was weer ophalen. Op de foto zien we een ander fenomeen voor de mannen, het droogscheren. Ben van der Linden (slijterij en naar we menen ook nog koster van de Heilige Familiekerk Soest-Zuid) was de proefpersoon van een medewerker van Schoemaker en baas Schoemaker zelf neemt politieman Frans Sonders kennelijk de bewaker van de beurs onder handen. Links ziet u een radio uit die tijd met ongetwijfeld achter de geopende klep een grammofoon waarop men 78-toerenplaten kon afspelen. Radio en electronicazaken deden het goed en Philips zou nog veel meer bedenken. 
Hoe de andere branches zich op de beurs manifesteerden weten we niet. Wel gaat het verhaal dat voorzitter Schaddelee en Haremaker beide met banketbakkerszaken in Soest , mannen die zich tot de elite van het bakkersgilde verheven voelden boven de gewone bakker ,de broodbakkers niet op de beurs wilde hebben. De voorzitter kon daar immers wat invloed op uitoefenen en dat deed hij ook. De broodbakkers zaten ook niet op een beurs te wachten. Zij hadden ook in die tijd nog weinig te bieden. Nog steeds bakten ze doordeweeks in hoofdzaak regeringswit en het bruinbrood goed voor de gezondheid was nog niet in. Voor het weekend werd wel witbrood van goede Amerikaanse patent gebakken (kwaliteit gelijk het Zweedse witbrood) en verder bestond de sortering van de broodbakkers uit kadetjes krentenbollen, beschuit, een pakje gesneden roggebrood en ontbijtkoek. Bepaald geen novitieten voor een winkelbeurs. Maar ook de broodbakkers kwamen in de jaren daarna op grote hoogte. Ze werden in die periode bijna heilig verklaard . De Echte Warme Bakker deed zijn intrede. Op latere winkelbeurzen waren de broodbakkers wel degelijk van de partij en met succes. Er was inmiddels ook een andere voorzitter. Schaddelee is een paar jaar nadien met vrouw en vier zonen geemigreerd naar het beloofde land Canada. Aanvullingen en oude foto’s van Soest zijn nog steeds welkom. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden