Kies een jaartal

Des Tombe met Soester Politiekorps 1949

Gepubliceerd 25-02-2004

Van mevrouw Coby de Beer uit Ermelo kregen we deze foto via internet gemaild. Zij is geboren Soesterse en dochter van politieman Frans Sonders en nog altijd nieuwsgierig wat er in Soest gebeurd. De foto is gemaakt in 1946 bij het afscheid van burgemeester des Tombe. Voor de staatsiefoto werden kennelijk alle toenmalige politiemannen opgetrommeld in uniform of burgerpak. 

Mr. A.L des Tombe was burgemeester van Soest van 1939 tot 1946. Hij woonde in die jaren in villa Anne Marie aan de Soesterbergsestraat 111 (nu De Soester Duinen)
In het boekje “Door de Kroon Geketenden” waarin alle burgemeesters van Soest sinds Napoleon in vermeld staan ,staat, dat Soest het in de oorlogsjaren niet beter had kunnen treffen als met burgemeester Des Tombe. Hij wordt in het boekje omschreven als “de ziel van het verzet”. Het laatste oorlogjaar moest hij zelf onderduiken. In dat barre jaar had de Duitse bezetter voor een eigen vervanger gezorgd. De gemeenteraad was in 1941 al buiten spel gezet en de wethouders waarmee hij vergaderde hadden slecht een adviserende bevoegdheid. Als enig bestuurder tijdens de oorlog heeft des Tombe belangrijk werk verricht. Bij de bevrijding van Soest vond mr. Des Tombe een enthousiast onthaal bij zijn terugkeer in Soest. Na Soest is hij benoemd tot burgemeester van Apeldoorn en dat is hij gebleven tot 1972 toe. 

Maar nu terug naar de politiemannen van toen en hun taak Soest veilig te houden. Soest had in de jaren na de oorlog veel blauw op straat en alle patrouilles op de fiets. Ook ‘s nachts. Twee man op het bureau en vier tot zes man op straat. Zij moesten bijvoorbeeld voor arbeidsinspectie controleren of de bakkers niet te vroeg met hun werk begonnen. Vijf uur in de morgen was de limiet, werd er te vroeg gewerkt dan moesten ze een bon uitschrijven. Uit bekende bronnen weten we dat er weinig bekeuringen zijn uitgeschreven. Integendeel de mannen waren vaak wat blij als zij bij de bakkers rond vijf uur ‘s morgens licht zagen branden. Zij stonden om die tijd op hun ronde voor de deur want bij de meeste bakkers was er dan al koffie met beschuit of een snee krentenbrood te halen en een beetje warmte. De bakkers en de politie konden goed met elkaar. In de tijd dat deze foto is gemaakt kende Soest nog geen verkeerslichten en de Torenstraat was nog eenrichtsverkeer. Kruispunt Hoevelaken en de weg door de polder waren er niet niet en al het verkeer richting Amsterdam reed over de Kerkstraat achter de Oude Kerk om. Soest telde in die jaren ook nog heel wat drankgelegenheden. De nachtdienst van de politie begon met de controle op de sluitingstijd van de café’s (11.00 of 12.00uur) en de dienst eindigde vaak bij de bakker. Veel Soesters hebben ongetwijfeld goede herinneringen aan de mannen van ons Soester Politiekorps. Zij straalde zelfs op de fiets veel gezag uit en doorgaans was er eerst een waarschuwing en volgde bij herhaling een bekeuring want zij kende hun pappenheimers.
Heel wat politiemannen van de oude garde zijn na hun pensionering in Soest blijven wonen en echte Soesters geworden of gebleven. Enkele van hen zijn over de drempel van de nieuwe eeuw gekomen maar niet lang. 
W.G.le Clerq en ter Haar ,J.W.Kaspers uit Soesterberg en deze maand de alom bekende politieagent Cor de Bruin zijn ons ontvallen. Toen we de foto ontvingen kwam bij ons al gauw de gedachte op, met dit plaatje willen we het hele oude Soester Politiekorps van weleer eren en herdenken.

De foto die we kregen gemaild staat ook in het boekje Soester Politie Historie ooit geschreven door W . ter Haar, met alle namen. Daar maken we nu dankbaar gebruik van. 

Zittend vlnr: A.de Raadt, H.G.Scholtmeijer (inspecteur), A.L.des Tombes, W.HG.Bakker (korpschef), C van Wijngaarden.

1e rij staande: H. de Jong, v.d.Valk, Bouwman, G.van Hummel, J.W.Kaspers, M.G.Versteeg, H.Fennema, A.W.Koopman, Cor de Bruin, J.G.Mantjes, K.den Ouden, F.G. Sonders, K.van Veen, B.Snijders, A.W.Voet, W.Hettema, F.Spijker (adm), C.v.d.Heiden, G.Pasman, M.de Wolf, H.Ch.L..Meijer.

Achterste rij: W.G.le Clercq, G.v.d.Weerd, J.A.Schalkx, A.M.v.d.Berg, S.Schipper, W.den.Hartog, D.Wareman, T.v.d.Meulen, P.J.Bergman, L.Houkes.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden