Kies een jaartal

Sinterklaas op Nieuwerhoek

Gepubliceerd 12-11-2003

In de rubriek Meningen van lezers van de Soester Courant van 29 oktober lazen wij dat H de Groot uit Soesterberg "Heimwee naar Sinterklaas" heeft. Wat was het geval? De schrik zat er bij hem of haar goed in toen ze te horen kreeg dat dit jaar in Soesterberg geen intocht van Sinterklaas en zijn gevolg kan plaats vinden. Reden hiervan is dat de Stichting Balans er geen geld meer voor over heeft de Sint op waardige wijze binnen te halen. Ook geen mensen om het festijn te organiseren. De gelden moeten maar uit sponsering komen. Hoe ging het dan vroeger vraagt H.de Groot zich af. 

Het versje "Hij Komt Hij Komt de goede goede Sint !!" , moeten ook vanuit het verleden bijna ieder jaar omdraaien in "Komt Hij ,Komt Hij ,de goede goede Sint ??". Jaarlijks verschijnen er de maand voor 5 december dergelijke berichtjes in de krant ook in de Soester Courant. Het ene jaar is het moeilijk om een geschikt paard voor de Sint te vinden . Dan is het weer bakkeleien waar Sint moet aankomen en waar hij na een soort balkonscène uit beeld moet verdwijnen. Het andere jaar willen de winkeliers niet genoeg bijdragen of muziekcorpsen hebben geen zin voor een klein prijsje met de Sint door het dorp te sjouwen, maar uiteindelijk is de goede goede Sint overal waar kinderen verlangend naar hem uitkijken weer present.
De mening van H.de Groot deed ons van Verdwenen Soest zoeken in de fotomap. Wij ontvingen zeer onlangs van mevrouw Hagen, Lange Brinkweg 45 een leuke foto van Sinterklaas en een kinderscharen in de bocht bij Nieuwerhoek. De foto is uit een fotoalbum van een overleden nicht van haar. Gemaakt door vakfotograaf F.A.Voskuyl, Laanstraat 104 ,Baarn.
Toch ook weer een foto met vraagtekens waar we uw hulp bij nodig hebben. Is de foto wel genomen op Nieuwerhoek ? Wanneer? Aan de man met de garibaldihoed op denken wij dat de Sint op deze foto jarig moet zijn geweest in de jaren voor de 2de wereld oorlog. Mijn vader droeg als jongeman van 36 jaar een garibaldi en vader is in 1902 geboren. Als we de hoek bij Marienburg bezien denken we dat Marienburg toen nog niet was gebouwd. Is de man met cape en pet in midden de veldwachter of een postbode? De kinderen zijn ,denken we, van de Mariaschool aan de Nieuwstraat. Staat de toemalige burgemeester van Soest er soms ook op? Worden meesters en de juffrouw herkent? Wellicht zijn er in Soest nog meer foto albums waar deze foto is ingeplakt. Alles bij elkaar genomen, wie kan ons meer vertellen over deze foto. Ten slotte, laat Soesterberg zich geen zorgen maken. We weten het haast zeker. HIJ KOMT!!!


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden