Kies een jaartal

P.V.O.Muziekvereniging Soest

Gepubliceerd 29-10-2003

Deze week in Hervonden Soest een een oude foto van Soester Muziekvereniging P.V.O.
Aan de foto te zien denken wij dat deze zo omstreeks 1960 moet zijn gemaakt op de trap van het bordes van het oude gemeentehuis. We zien dat de opgang naar het gemeentehuis nog recht naar voren is gesitueerd. Later, we menen dat dit kort voor het 950 jarig bestaan van Soest moet zijn geweest, heeft het bordes twee zijopgaande trappen gekregen. Kennelijk vond men dat toen een wat sjieker aanzien van het gemeentehuis. Het gewone volk kon zich dan bij gelegenheden voor het gemeentehuis verzamelen en praktisch genomen konden bijvoorbeeld Burgemeester en de Notabelen zich zo achter een muurtje verschansen en hadden bovendien zo ook een goed overzicht over het geheel. Verschil moet er zijn nietwaar? 
Dit is een foto met nog veel vraagtekens. Zo vermoeden we dat het muziekcorps zich nog maar net in nieuwe uniformen heeft gestoken. Ze staan er zo trots en parmantig bij. Misschien is dat wel de reden dat zij zo netjes staan opgesteld voor het gemeentehuis inclusief het vaandel. Om uniformiteit in het muziekcorps te krijgen zijn ze ooit eerst begonnen met allemaal dezelfde pet op te zetten. Later is daar een heel uniform bijgekomen. We zouden graag willen weten wanneer dat is geweest. Misschien ook wel een gevolg van een actie om het 950 jarig bestaan van Soest goed voor de dag te komen en met veel allure te vieren. 

Wij hebben de foto gekregen van Teun de Jong een geboren Soester. Hij staat er zelf niet op. Zijn vader Henk de Jong wel , die staat helemaal bovenaan rechts met een de grote bas. Helemaal links bovenaan ook met een bas staat Hannes Staal de paardensmid van de Lange Brink. 
Teun weet nog wel een paar namen te noemen: Toon Hoofd, die werkte vroeger bij de Maalderij aan de Torenstraat (nu Welkoop). Helemaal vooraan naast de tamboermatre met trom staat ene Kenter en ergens in het midden staat Bertus Lagemaat. Lagemaat bespeelde een Es-klarinet. Teun de Jong heeft in die dagen nog drie jaar les gehad van Lagemaat om bij het corps te mogen spelen. Teun speelde een Bes-klarinet. Natuurlijk moest je thuis studeren, maar als Teun zijn lesje niet goed kende werd vader Henk erg kwaad. Vader was juist een enthousiast P.V.O.-er.

Uiteindelijk is het tussen zoon Teun de Jong en de P.V.O niets geworden. Het Patientia Vincet Omnia of wel "Geduld overwint alles" , raakte bij Teun na drie jaar les al een beetje op en de vrede thuis te bewaren speelde ook nog een beetje mee. Bovendien vond Teun de muziek niet mooi. 
Jammer voor Teun want het P.V.O. van nu met nog mooiere uniformen ziet er werkelijk tiptop uit. We zullen het volgend jaar bij het 1975 jarig bestaan van Soest kunnen zien. Een druk jaartje voor P.V.O., maar wat uniformen betreft zijn ze er zeker klaar voor.
Wij hopen dat u op de vele vragen die we nog hebben een antwoord weet en mochten onze vermoedens niet juist zijn dan horen we het ook graag van u. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden