Kies een jaartal

Van der Huchtschool Molenstraat

Gepubliceerd 18-06-2003

Wie regelmatig door Soest fietst merkt dat ons dorp langzaam maar zeker verandert. Er ontstaan nieuwe wijken en nieuwe wegen, op drukke kruispunten van wegen verdwijnen verkeerslichten en worden omgezet in rontondes. Grote kavels waar vroeger één gebouw stond veranderen in een minibuurtje enz. Zo fietste wij van Verdwenen en Hervonden Soest over de Molenstraat en ook bovenop het hoogt vindt een verandering plaats.Daar waar voorheen de bibliotheek stond zien we nu alweer voorbereidingen voor nieuwbouw. Even is er sprake geweest en wij hadden ook enige hoop dat de NGV, de Nederlandsche Genealogische Vereniging uit Naarden zich in het bibliotheekgebouw in Soest zou vestigen maar deze vond onderdak in een lege kerk in Weesp. Soest bouwt huizen.

Wij houden ons voornamelijk bezig met foto’s en mensen en informatie van wat er ooit in Soest was, kortom met Verdwenen en Hervonden Soest.
In het gebouw van de bibliotheek aan de Molenstraat was voor de periode bibliotheek de Van der Huchtschool gevestigd. 
Van de geschiedenis van de Van der Huchtschool is wel het een en ander bekend. De eerst school in Soest categorie bijzonder neutraal onderwijs op humanitaire grondslag. De school is voortgekomen uit de op 2 september 1913 opgerichte Engendaalschool aan de Bosstraat daar waar nu de jeugdherberg de Heidebloem staat.(nu met de naam Stayokay). Uit eerdere dokumentatie weten we dat de school bij oprichting 36 leerlingen telde verdeeld over zeven klassen. De school volgde ‘in ruime trekken‘ wat onderwijsvernieuwer Jan Ligthart had gegeven, liet zich ook inspireren door mensen als mevrouw Van der Hucht-Kerkhoven, ir. Felix Ortt en Kees Boeke. Alle docenten waren in de beginjaren verplicht niet-rokers, niet-drinkers en vegetarier.De leefregels van de Engendaalschool verwaterden wel wat, maar het bleef ‘ander‘ onderwijs, met grote aandacht voor de individuele ontwikkeling van de leerlingen. Vermoedelijk kreeg de kleine Engendaalschool in die jaren problemen met de gemeente over de financiering en moest de school in 1924 het pand aan de Bosstraat verlaten en intrekken in de toenmalige Nijverheidsschool aan de Molenstraat. Later, in 1929 ,zou de naam veranderen in Van der Huchtschool, genoemd naar mevrouw C.C.A.van der Hucht-Kerkhoven, die o.m.leidster was van de "Kinderbond". Zij stichtte in 1907 in Soest het Van der Huchtfonds. Zij en ook de heer Felix Ortt zijn in Soest de grondleggers van dit type onderwijs. Na het overlijden van Mevrouw van der Hucht kreeg de school een groot legaat. Hierdoor kon in 1951een nieuw schoolgebouw worden betrokken en wel aan de Paulus Potterlaan. Ook in het tijschrift VAN ZOYS TOT SOEST van de Historische Vereniging Soest vinden we tweemaal een artikel met informatie over de Van der Huchtschool.
Wij hebben nog een schoolfoto van de 1ste klas van de Van der Huchtschool, Molenstraat 84 ,uit 1925 met Juf Etie Stuurman in portefeuille en een foto van het gebouw uit 1932 gemaakt door een ouder van een van de kinderen. Die willen we graag tonen. De namen stonden achterop de foto geschreven.
Meisjes vlnr: 1.?; 2. ?;3.Olly Nilsson; 4. Klaasje van Ee; 5.Greetje Gaarlandt; 6. ? ; 7. Ada de Beaufort; 8. Diep Bedijs
Jongens vlnr: 1. ?; 2. Willy van der Woord; 3. Bruno Littooij; 4. Karel Wiss; 5. Henk Wessel; 6. Freek Keus; 7. Geurt Reering; 8. ?; 9. Jan van Asselt; 10. Herman Adema; 11. Arie Kwak; 12. Bob Tichelaar; 13. ?

In Verdwenen Soest van 4 juni j.l. plaatsten wij een foto uit 1923 van een boeren echtpaar. Wij vroegen u de naam van het echtpaar. Er kwamen twee reacties op. Het bleek geen echtpaar maar een vader en dochter. De vader is Gart Ruttenberg en de dochter Gerritje Ruttenberg ooit wonende aan de Beukenlaan. De dochter leeft nog en woont in Baarn. Hartelijk dank voor informatie en reacties.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden