Kies een jaartal

Jongen Soester Boerenbond 1e Lustrum

Gepubliceerd 14-05-2003

In Hervonden Soest van deze week een groepsfoto van de Jonge Boeren- en Tuinders Bond Soest. De foto is gemaakt in 1934 naar aanleiding van het eerste lustrum, er staan 24 jonge boeren en een pastoor op. Voor zover wij kunnen nagaan staan op deze foto allemaal jonge Katholieke boerenzonen. We hebben al eens eerder een foto van de jonge Soester Boeren geplaatst , toen vierde de Bond in 1954 zijn 25 jarig bestaan. Op die foto staan 38 jonge boeren. De groei van de Bond zit hem volgen ons dat later ook boerenknechts zich als lid konden aanmelden.
De foto hebben we van de heer Anton Roest uit de Birkt. Hij wist ons ook verschillende namen te noemen. Via Roest zijn we ook te rade gegaan bij boer Herman Schimmel. Schimmel woont in de eerste boerderij na Avia. Hij is onlangs 90 jaar geworden en hij staat als nummer 10 op de foto. Als boerenzoon woonde Schimmel bij zijn ouders aan de Lange Brinkweg daar waar nu Tapijtzaak Steitner is gevestigd is hij geboren. Schimmel weet zich die tijd nog goed te herinneren. Jonge boeren spraken elkaar veel zondags na de mis bij de Petrus-en Pauluskerk. Tegenover de kerk , daar waar nu de RaboBank staat was een proeftuin van de Bond. Daar werden sommige gewassen wel getest en de resultaten besproken later zijn het meer volkstuintjes geworden. Van de granen gedijde rogge en haver op de Soester grond het beste vertelde Schimmel.

Nagekomen commentaar: mailtje ontvangen 29-12-2005

Door mijn zoektocht naar gegevens van naamgenoten i.v.m. een stamboomonderzoek stuitte ik op de pagina van de Jongen Soester Boerenbond 1e Lustrum.
Op de foto staat een naamgenoot meester van Elmpt
Van deze van Elmpt weet ik dat zijn voornamen zijn Wilhelmus Albertus (Wim) en geboren is in Groningen op 20-01-1903. Hij is overleden op 18-08-1986 te Amersfoort.
Als jullie nog meer gegevens willen hebben dan hoor ik dat wel.

Groetend,

André van Elmpt, Amstelveen


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden