Kies een jaartal

Gies in het gat

Gepubliceerd 01-05-2003

Op de foto van hervonden Soest van 16 april zijn veel reacties binnengekomen. We bleven toen met een paar vragen zitten en vroegen u waar het witte boerderijtje van de foto ooit heeft gestaan en wie er hebben gewoond. De Soester Courant was nog niet bezorgd of de telefoon rinkelde al bij ons. Mevrouw Smit belde, zij is aan de Ringweg geboren en zij kon vertellen dat het huisje ooit aan de Ringweg heeft gestaan en werd bewoond door "Gies in het gat".Daarna belde Henk Gerth .kenner van Soest bij uitstek en ook hij wist het huisje van Gies in het gat te noemen. Het gat is ontstaan door het afgraven van leem. Langs de hele Beukenlaan en Nieuweweg schijnt een bank van leem te hebben gelegen die zij in begin van de vorige eeuw hebben afgegraven. We hebben nog veel anderen gehoord en zij kende Gies in het gat en wisten te vertellen dat het bij Gies altijd netjes opgeruimd was. Bij Gies op het erf was geen los strootje te vinden, geen onkruid in de tuin en de paadjes netjes aangeharkt. Daar was hij altijd mee bezig. Hij hield er een paar geiten en een koppel kippen op na en verder kwam hij aan de kost door wat tuintjes bij mensen om te spitten. Zij vrouw zag je zelden buiten, zij was voor de binnenboel. 
Terloops vertelden de bellers ook nog wat wederwaardigheden over de mensen aan de Ringweg en de overburen die aan de Beukenlaan woonden. Zo hoorde van Henh Gerth dat er in de oorlog nogal wat bomen stiekum zijn omgezaagd wegens gebrek aan brandstof. Een Beukenlaan zonder bomen was het gevolg. We hoorde van twee kanten dat de eerste bom die in Soest is gevallen pal naast het huis van Reijer Oosterbeek ook een overbuur van Gies is terechtgekomen. Alle ruiten kapot en de pannen van het dak, maar daar bleef het niet bij. Bij nadere inspectie bleek het hele huis te zijn ontzet en moest worden herbouwd. Dat is later ook gebeurd en ze hebben toen het huis de toepasselijke naam "Nooitgedacht" gegeven. Bep Kok, later mevrouw Uyland, zij woonde ook aan de Beukenlaan tegenover Gies in het gat weet zich als meisje ook nog een geval uit de oorlog te herinneren. De huizen aan de overkant stonden op de helling van de Eng iets hoger. Op hun erf stond een auto met daarachter een gasgenerator, een vernuftig en omslachtig apparaat om in oorlogtijd een auto van brandstof te voorzien en te laten rijden. De auto stond niet goed op de rem, is uit zijn eigen gaan rijden en het hele zaakje belandde bij Gies in het gat. 
Verder kwamen we er achter dat in dit deel van Soest , bij de "Achter-nengers" veel mensen met een bijnaam woonden. Gies is het gat is eigenlijk ook een bijnaam. We hebben iedereen gevraagd naar zijn werkelijke naam maar geen duidelijk antwoord gekregen. Anton Roest uit de Birkt hij woonde voorheen ook in het Veen houdt het op Gies van Dorrestein en Bep Kok dacht dat Gies een Hilhorst was. Wij twijfelen. We keken het in het museum Oud Soest na, in het laatste adresboek van Soest uit 1970. Daar staan staan de bewoners van de Ringweg nog net in voor de Ringweg door nieuwbouw is opgeslokt. Op Ringweg nummer 22 staan drie namen vermeld, A.J.Hilhorst en W.G.van Dorrestein en C.N.Wildenburg, vandaar onze aarzeling. Wie van de drie is de echte Gies in het gat? Misschien horen wij van u nog eens wie er gelijk heeft. 

Nagekomen commentaar: 1 mei belde de heer Jan Roels. Hij vertelde tussen 1949 en 1955 in het huisje te hebben gewoond en er is geboren. Het huisje had toen het adres aan de Beukenlaan nummer 12.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden