Kies een jaartal

Expeditiebedrijf Roest uit Soest

Gepubliceerd 12-03-2003

Vandaag in Hervonden Soest een foto uit het fotoalbum van mevrouw Egbers. Op de foto de eerste auto van het hypermoderne transsportbedrijf Roest uit Soest, alom bekend. Een ouwe foto, wel wat verbleekt maar opgefrist, geef t goed weer met wat voor materiaal Willem Roest de oprichter van het bedrijf ooit is gestart. 
In een magzine uitgegeven ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan van Roest Soest lezen iets over de geschiedenis van het bedrijf en verder horen we het verhaal van mevrouw Egbers, 82 jaar ,genaamd Gerrie Roest, zij is de dochter van Willem Roest en Gerritje Roeten. 
Op 9 april van het jaar 1914 begon Willem Roest zijn expeditiebedrijf aan de Lange Brinkweg. Met paard en wagen reed hij driemaal per week naar Utrecht. We begrijpen dat hijzelf meestal hele stukken naast de wagen liep om het paard zoveel mogelijk te ontlasten. De wegen waren nog slecht, de werkdagen lang en er moesten nog hier en daar nog hoge tolgelden worden betaald. Toch wist Willem met hard werken nog een paar centjes opzij te leggen en zo kon hij meteen na de eerste wereldoorlog een door de Duitsers achtergelaten Adler op de kop tikken. De ijzeren banden werden vervangen door massieve rubberbanden en daarmee werd een topsnelheid bereikt van 17 kilometer per uur. Een jaar later kon Willem een Benz kopen en dat was de eerste vrachtwagen in Soest die maar liefst 35 kilometer per uur reed. In de crisisjaren moest tegen bodemprijzen worden gewerkt en er kwamen meer vervoerders (Swanink) en alengs meer concurentie zodat Roest gedwongen werd om iedere dag op Utrecht te gaan rijden. In Utrecht was toen een verdeelcentrum waar de pakjes werden overgeladen en via andere vervoerders verder in het land werden bezorgd. In de tweede wereldoorlog werden de twee vrachtwagens waarmee het bedrijf reed geconfisqueerd of gewoon gezegd in beslag genomen. Willem Roest moest weer verder met paard en wagen totdat ook het paard werd gevorderd. Toch kocht Roest weer een paard en hij zag kans met paard en wagen en al onder te duiken tot na de oorlog. 
In 1946 kon er weer een vrachtwagen worden aangeschaft. Een Dodge. Twee jaar later deed Willem Roest het bedrijf over aan zijn twee zoons Willem en Henk.
Het expeditiebedrijf is verder voortgezet onder de naam Fa. Gebroeders Roest. De ontwikkelingen van het expeditiebedrijf Roest zijn gestaag doorgegaan. De derde generatie vervoerders Roest heeft het roer inmiddels al weer jaren overgenomen. Roest uit Soest is niet meer weg te denken uit Soest. 
We praten nog even gezellig met mevrouw Egbers, de dochter van Willem Roest. Het gezin Roest telde drie zoons en vier dochters.
Gerrie is in 1917 aan de Lange Brinkweg geboren. Ze ging bij de zusters op school in het St. Jozephgebouw waar nu museum Oud Soest is gevestigd. Vader was weinig thuis vertelt ze, hij was altijd maar druk. Op zondag deed hij de boekhouding. We hadden een vrolijk gezin van zingen en muziek maken. Een van de broers speelde wat viool en de andere op de mondharmonica. Als vader tijd had ging hij met ons wandelen en als de tijd er voor was met ons bosbessen plukken. Vader had als hobby, postduiven. Daar ging verder al zijn vrije tijd mee. Als ze door weersomstandigheden de duiven later werden gelost moest moeder ze ‘s maandags de duiven maar in het hok zien te lokken en klokken. Gerrie trouwde met Egbers. Ze herinnert zich nog dat vader voor het eerst een vrachtje van over de grens moest halen. Er was een nieuwe schooljuffrouw bij de Mariaschool op Soestdijk benoemd ,juffrouw Ort en die kwam uit Duitsland. Vader moest zorgen dat haar spulletjes naar Soest werden verhuisd. Dat was interressant en daar werd door de familie aan tafel vol bewondering over gepraat.
Roest in Soest van één paardenkracht nu expediteur en verhuizer met met honderden PK’s en "All over the World". Wij van Hervonden Soest blijven nieuwsgierig en vinden het altijd aardig om te weten hoe iets is begonnen. Heeft u hele oude foto’s dan willen wij daar graag een afdruk van maken. 

Op de foto vlnr: Vader Willem Roest; een knecht , Nico Dorrestein; en zoon Henk een van de twee opvolgers.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden