Kies een jaartal

Lammertse Kolonieweg 1

Gepubliceerd 29-01-2003

Dit boerenhuisje stond ooit op de hoek Kolonieweg Eikenlaan, om precies te zijn het was Kolonieweg 1. Hier woonde begin vorige eeuw Elbertus Lambertse met zijn vrouw en zeven kinderen. Lambertse was de opa van Dirk van den Broek ,nu 82 jaar. Dirk van den Broek woont met zijn vrouw in een seniorenwoning in Baarn en daar zochten we hem op. Opa heeft het huisje zelf laten bouwen en dat moet begin negentienhonderd zijn geweest, vertelt kleinzoon Dirk Bij een oom in de familie zweeft nog een oud rekeningetje dat het totale metselwerk aan het huisje indertijd tachtig gulden heeft gekost. Dirk kwam als jochie van vijf zes jaar wel eens bij zijn opa in Soest op bezoek, voorop de stang van de fiets van zijn vader vanuit Baarn. Hij weet zich het huisje van zijn opa met de ooms en tantes nog vaag te herinneren, met rond het huisje wat armeluis vee (geiten en wat kippen).

Op de foto van links naar rechts:
Ome Dirk toen militair, Geertje (zij is de moeder van Dirk geworden), Marijn, Els,Eef,en opa Lammertse met de hond. De oudste zoon Elbertus (Bartus)staat er niet op. 
De foto toont een lieve en aardige familie van grote kinderen bij vader thuis, maar toen de kinderen klein waren was het armoe troef in het huisje aan de Kolonieweg. Opoe Lammertse stierf in het kraambed van het zesde en zevende kind, een tweeling. De baby’s werden meteen na de dood van moeder uitbesteed bij familie in Noord-Holland. Een van die tweeling heeft maar kort geleefd. Opa Lammertse was in die tijd haast wel gedwongen om weer gauw een vrouw te trouwen en zo kwam er een stiefmoeder in huis die zelf ook een getrouwde dochter had waar ze ontzettend goed voor was. De dochter woonde ergens midden in Soest Het was echt een wat boze stiefmoeder zoals je wel eens in verhalen tegenkomt. Door overlevering horen we een paar verhalen. De stiefmoeder bakte voor haar eigen kind een lekker krentenbrood en dat moesten de kinderen dan bij haar dochter brengen, de kinderen Lambertse konden het met een snee roggebrood doen. Opa Lambertse moest in die magere jaren de kost verdienen en hij werkte ergens onder Amsterdam, de hele week van huis. Op een keer kwamen ze hem op de bouw ,waar hij werkte, opzoeken om te zeggen dat hij beter maar eerder deze week naar huis moest komen want zijn vrouw maakte het wel erg bont. Door verwaarlozing van de kinderen heeft opa Lambertse zijn tweede vrouw uiteindelijk het huis uit gestuurd. Af en toe kwam het bij familie ondergebrachte jongste zusje een paar dagen naar huis. Keurig in de kleertjes en met lakschoentjes aan, maar het was voor haar niet gezellig thuis, de andere kinderen waren stik jaloers op haar en ze werd gewoon gepest.
Zoals op de foto te zien zijn alle kinderen groot geworden. Zoals het met velen kinderen in die jaren ging moest men vroeg van school af, een een dienstje zoeken, liefst intern, niet meer te lasten van het gezin. Geertje de moeder van Dirk werkte intern bij een familie in Amsterdam. Daar verdiende ze vijftig gulden in een heel jaar en kreeg weinig te eten. ‘s Morgens twee sneetjes bruinbrood met bruine suiker. Van die vijftig gulden moest ze ook nog haar eigen kleren kopen. Ome Dirk, op de foto militair, is timmerman geworden. Hij heeft na de eerste wereldoorlog nog een tijd gewerkt aan de bouw van het rooie dorp in Baarn. We zien hem nog in het midden op de foto op de stijgers staan. Hij woonde later aan de Akkerweg in Soest en moest iedere morgen lopend op zijn werk zien te komen. Tante Marijn had eerst verkering met Dirk van den Broek maar is later met ene Harmen Muis getrouwd. Dat was nog familie van de in Soest bekende plaggenhutbewoner Jan Muis. Toen de verkering met Marijn uit was heeft de vader van Dirk van den Broek zus Geertje gevraagd met hem te trouwen en zo is het gekomen. Vader zat eerst ook in de bouw maar later is hij kouwe bakker geworden. We woonde aan de Zandvoortweg in Baarn. Dirk weet het nog best. In de serre voor het huis had moeder een klein kruidenierswinkeltje en vader had de broodwijk. Ze betrokken het brood van de Coöp in Hilversum. Een sober bestaan. Wat hebben wij het nu toch goed verzuchten Dirk en zijn vrouw in hun seniorenhuisje. Ze hadden nooit gedacht dat zij het zo luxe zouden krijgen. Dirk zijn vrouw is geboren in het buurtschap Bijster onder Putten op de Veluwe. De buurt met zijn boerderijen die zo mooi in beeld is gebracht door fotograaf Bram Overeem. Dirk is veel vergeten van vroeger maar zijn vrouw heeft echt gevoel voor het verleden. Zij heeft de verhalen van haar schoonmoeder gehoord en onthouden. Ook oude spulletjes van vroeger zijn bewaard en gekoesterd. Ze komt nog met een rouwkaart op de proppen. Een dikke zwartomrande rouwkaart van opa Elbertus Lammertse, landbouwer, overleden 26 juni 1927 op Soest, Kolonieweg 1 en begraven even verderop aan de Veldweg.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden