Kies een jaartal

Bakker van de Beerekamp

Gepubliceerd 14-08-2002

Het huis op de foto is sinds twee jaar verdwenen soest. Ooit woonde er de bekende bakkersfamilie van de Beerekamp, Koninginnelaan 108. Een oude soester bakkersfamilie want we komen ze al tegen in het boekje "Kent u ze nog… de Soesternaren".Een bijzondere aardige foto uit 1912 toen de Koniginnelaan nog Veenhuizerstraat werd genoemd, We zien Aalt van de Beerekamp (Veenhuizerstraat 52) in het midden met bakkersmand aan de arm. Geheel rechts mevrouw H. van de Beerekamp-Focke. Op de bakkerswagen voerman Dirk van de Beerekamp (ome Dirk), de bakkersknecht met kar is Hein van der Valk en met fiets met mand voorop is Dirk Altena, het meisje voor is een logeetje en daarachter Alie Onwezen de dienstmeid. 

Echt een ouderwetse bakkerij waar het deeg nog met de hand werd gekneed en de oven met takkenbossen werd gestookt. Alle morgen vroeg op en als het brood uit de oven kwam moest het ook nog worden bezorgd over heel Soest en soms ook nog wat klanten in Baarn. Het brood voor de klanten dichtbij huis werd met de handkar bezorgd en de verre klanten waren voor het knechtje met de fiets.Op de foto naast ome Dirk op de bok zit zoon Jacob van de Beerekamp, we zien hem net niet, hij trouwde in 1929 met Alida Johanna Wortel,. Het jonge paar nam na de dood van vader Aalt de bakkerij over. 

Aalts vrouw is later weer getrouwd met de heer Endedijk, toentertijd een bekend gemeenteraadslid.
De jonge Jacob was alweer een wat modernere bakker dan zijn vader. Er kwamen meer machines om deeg te mengen en ook moderne ovens.
Het takkenbossentijdperk raakte over. Het aantal inwoners van Soest groeide en er kwamen ook meer bakkers bij op Soestdijk. Piet Rademaker,Piet Renooy, van Beenen, Stam en bakker Kramer, allemaal nog kleine bakkerijtjes en allemaal druk met het werven van klantjes. Het was nog echt een tijd dat de gereformeerde bakker de meeste kans had bij de gereformeerde klantjes brood te leveren en de katholieke bakker had ook overwegend klantjes van eigen kerk. Dan was er ook nog het probleem dat de middenstand spullen over en weer bij elkaar kochten. Had je als bakker drie groentenboeren als klant dan moest je ook weer bij die drie groentemannen je aardappelen en sla kopen. 
Het gezin van Jacob Van de Bereekamp werd gezegend met twee mooie dochters, Hennie en Janny. Ze moesten al jong meehelpen in de bakkerij. Hennie vond het allemaal prachtig werk, vertelde ze. Rozijnen uitzoeken, koekjes en beschuiten inpakken, kanoringen schoonmaken en ook bakplaten schoonmaken en met boter insmeren zodat de koekjes niet meer aan de plaat vastbakten. Ook bezorgen deed ze graag. Bij de boeren langs de Biltseweg. Ze bleef er vaak op haar gemak theedrinken. Als de klanten een brief hadden te posten nam Hennie deze mee want er hing bij de winkeldeur een postbus. Toen ze nog weer wat ouder was heeft ze een paar jaar bij banketbakker Kruiswijk op Soest-Zuid in de winkel gestaan. Vader Jacob heeft zijn dochters streng grootgebracht. Hij was een man van de klok. Tien uur thuis en als ze vijf minuten te laat waren bromde hij al. Daar weet Bart Mastenbroek met wie Hennie later is getrouwd van mee te praten. 

Zo bakten bakker Jacob van de Beerekamp voort. Ondanks moderne oven moest deze toch iedere zondagavond worden voorgestookt om maandagmorgen weer goed op temperatuur te zijn. Jacob van de Beerekamp had een handycap. Hij leed aan de ziekte van Bechterew. Een ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom. Deze lijdt tot verkalking waardoor de patient letterlijk "verstijft". Wie de ziekte heeft kan niet stilzitten of staan maar moet altijd in beweging blijven. Het bakkerswerk is veel bewegen, maar toch heeft van de Beerekamp erg geleden onder zijn ziekte, dat was bij alle bakker collega’s in Soest wel bekend.

In de tijd van de wijksanering 1960/1961 kreeg ook van de Beerekamp wijken rond de bakkerij toegewezen. De Koninginnelaan, Eikenhorsterweg, Korte Hartweg. Rond 1970 heeft hij zijn bakkerij gesloten. Jacob van de Beerekamp overleed in 12 oktober 1978 en zijn vrouw 4 september 1979. Het huis is verkocht. Vorig jaar is het afgebroken en er is een dubbel huis voor in de plaats gekomen. Dat zien we wel meer in Soest. Zo hebben we weer een stukje herinnering aan verdwenen soest naar boven gehaald.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden