Gepubliceerd 13-02-2002
Op de foto jagers en drijvers net terug van een jachtpartij in de buurt van het Pluismeer Lage Vuursche. Het Pluismeer vinden we op de weg tegenover het Spiehuis na een halve kilometer rechts van de weg in de bossen van Peijnenburg. Vroeger was het ook voor vele Soesters met een strenge winter een geliefde plek om te schaatsen. Nu is het beschermd gebied geworden.
Het Pluismeer ligt buiten de gemeente Soest zodat deze foto eigenlijk niet in de rubriek Verdwenen Soest thuishoort maar we maken een uitzondering omdat er veel Soester mensen op de foto staan. Uit de reacties hoorde we dat in de zestig- en zeventiger jaren nabij het Pluismeer, op de Stulp, twee grote schuren hebben gestaan. Deze werden voor opslag gehuurd door de Gebroeders Kooy, Jan Kooy van garage Soest en Jan Kooy van garage Baarn, beide dealers van uitsluitend merk Mercedes-Benz. Een van die schuren bouwde zij om tot een jachthut met bar en openhaard en alles wat er bij hoort om een jacht spannend en aangenaam te maken en van tijd tot tijd huurde de gebroeders een terrein en organiseerden voor relaties een jachtpartij. Drijvers die het wild moesten opjagen waren er ook altijd wel spontaan te vinden. Het waren volgens Jan Kooy Baarn vaak mensen van de saunaclub.Meestal waren er 6 a 7 geweren dus jagers en de rest van die u op de foto ziet zijn drijvers.
Ook de heer Herman Voorveld reageerde op de foto. Voorveld vertelde dat hij 40 jaar jachtopziener bij Staats Bosbeheer is geweest. Eerst in de buurt van Holten, Rijssen en van 1959 tot aan zijn pensioenering 1980 in Baarn /Soest. Hij zorgde voor de fazanten die moesten worden afgeschoten en met een bootje op het Pluismeer voerden hij ook de eenden. Als je die voerden blijven ze wel op hun plekje hangen. Ze maakten bij de jacht ook wel gebruik van lokeenden. Na de jacht werd er met jagers en drijvers in de jachthut een borretje gedronken en door restaurant Hakstege uit Lage Vuursche werd soep gebracht en sommige drijvers kregen voor hun werk een kleine beloning. Een prachtige tijd vindt de heer Voorveld van huis uit een echte Tukker. Hij heeft als boswachter in onze omgeving een mooie tijd gehad. Dat er in deze tijd weinig wild in de bossen zit wijdt hij aan de toenemende vossenpopulatie, dat zijn de boosdoeners . Om te leven moet iedere vos elke dag een konijn als maal hebben, dus tel uit, er blijft voor een jager niets meer over.Aan de jachtpartijen is vermoedelijk niet lang na de oliecrisis 1974 een einde gekomen. In die jaren is ook garage Kooy uit Soest verdwenen.
De heer Ab van der Schagt belde ook. Hij heeft als jongen altijd in deze contreien gewoond. Hij herinnert zich nog dat na de oorlog honderden Duitse soldaten in de bossen tussen Soest en DenDolder werden opgevangen en ontwapend. Daarna mochten ze weer naar de heimat. Er is toen in de bossen veel munitie en ander oorlogstuig achtergebleven. Als jongens verzamelde zij nog scherpe kogels en ze waren zelfs even in bezit van een echte stengun. Met vrienden maakten ze een vuurtje en gooide er zomaar wat kogels in die onploften. Een levensgevaarlijk spelletje. Gelukkig zijn ze allemaal heelhuids door deze periode gekomen.
Ab van der Schagt heeft ons wat namen doorgegeven en de rest van de namen hebben we van Jan Kooy Baarn. Jan Kooy Soest staat niet op de foto want hij is de fotograaf van de kleurenfoto.
achterste rij vlnr:
1. Nico van de Broek (ijzerhandelaar)
2. Kees Wijnands van de hei
3. Gijs van den Akker
4. Herman Voorveld boswachter
5. Van der Meulen politie
6. Jan van Kooy Baarn
7. Cor de Bruin
8. Steven van der Schagt
9. Hans van de Heijden
10. Joop Smeets
11. Wim Jachtenberg
12. Hans Lengers
13. Gert Drieenhuis
14. ?
15.?
16 Ruud de Broeder met geweer over schouder
voorste rij v l n r:
17. Harry van de Brink
18. Lex Sjoerds
19. Gert Kooy
20. Willem van Kuilen
21.?
22. Bob Martens
23 Frans Buitenhuis met muts
24. Tom
25 Gerrit Verwelius
26 Gerrit van de Munt
27 Wiebe Eybers
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest