Kies een jaartal

Soester boerenfamilie Aart Hofslot

Gepubliceerd 19-12-2001

Hervonden Soest

Welke boeren familie staat hier geposeerd en bij welke boerderij vroegen wij u in Verdwenen Soest van 12 september j.l. en daar zijn we nu achter gekomen. Het is nu de boerderij van G.W.van de Grift aan de Kerkstraat 19. Niets geen Verdwenen Soest. De bekende Soester aannemer heeft er jaren terug zijn oog op laten vallen en de boerderij in zijn oude luister herstelt en is er zelf gaan wonen. Het is een monument geworden. 
De boerenfamilie die er vroeger woonde en op de foto te zien is van Aart Hofslot. Hij behoorde indertijd tot de rijke boeren van Soest. Hij werkte niet in de stal of op het land want daar had hij zijn arbeiders voor. Een trotse boer vertelt kleindochter Riet Hamersveld.
Op de foto zien we helemaal links Aart Hofslot; daarnaast vader Aart Hofslot met voor hem zoontje Willem; grote vrouw achter tafel is Maria van Hofslot (het enige kind uit eerste huwelijk van Aart) In de deur opening een soldaat of passant; meisje met ketting is Kee of Giepje Grift dienstmeisje daarnaast Aarts 2de vrouw, was eerst zijn huishoudster, Hendrika Eek geb 30 dec 1880 in Eemnes en voor haar moeder Cornelia van Hofslot en rechts Bep of Gijsbertha van Hofslot. De vier jonge kinderen zijn allen uit het 2de huwelijk van Aart Hofslot en Hendrika Eek.
Maria Hofslot werd als kind toen haar eigen moeder Maria Kuijer nog leefde erg verwend. Zij moest met haar Heilige Communie de mooiste jurk van alle kinderen aan maar zelf wilde ze er gewoon net als de andere meisje uitzien. Moeder Maria Kuijer overleed jong 51 jaar oud op 1 maart 1903. Aart Hofslot bleef alleen met zijn dochter Maria achter. Toen Aart later met zijn huishoudster trouwde moest Maria als oudste in het gezin hard werken op de boerderij. Als jonge vrouw kreeg ze later kennis aan Willem van Hamersveld uit Nijkerk. Willem werkte als boerenknecht bij de weduwe Hartman in de Birkt en ze ontmoeten elkaar voor het eerst op de Larense Kermis. Toen Aart Hofslot overleed erfde Maria de hele boerderij in de Kerkebuurt met alles erop en eraan. Maria trouwde met Willem Hamersveld en zij boerden verder. 
Vader was een goeie man en te goed van vertrouwen vertelt dochter Riet Hamersveld. In de jaren rond 1930 liet hij zich door makelaars overhalen de boerderij te verkopen en het geld in een Amsterdams winkel- en woonproject te steken. 
“Hamerveld, dan kan je iedere dag op bruine schoenen lopen en hoef je niet meer te werken,”zeide ze en dat leek de familie wel wat. Maar helaas het werd een sof,de huizen werden niet verhuurd in die crisisjaren en het kapitaal verdampte. Van het geld werd om te wonen nog wel een nieuw huis gebouwd aan de Koninginnelaan maar na een jaar verlangde moeder Maria toch weer naar de Kerkebuurt en zo werd een nieuw huis aan de Olijkeweg gebouwd en betrokken. Het zat de familie niet mee. Van het kapitaal bleef op het laatst niets meer over en Hamersveld werd tenslotte failliet verklaard. Het huis aan de Olijke weg werd net voor de oorlog op een veiling in de Gouden Ploeg verkocht. Jaap van Isselt, schoenwinkelier in de Torenstraat, kocht het voor vierduizend gulden. In 1933 trokken Hendrikus Hagen en Aleida Bouwhuizen met de nog 3 thuis wonende kinderen van uit Birkstraat 52 er in en pachten de boerderij van de Gebr. Zwager. Zoon Arie Hagen en Heintje namen het na het overlijden hun vader de pacht over, waarna van de Grift het kocht en renoveerde.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden