Kies een jaartal

De drie dames Plekkepoel

Gepubliceerd 05-12-2001

Hervonden Soest

Slecht een enkeling wist de foto van de oude ansichtkaart “ Boerenhuisje a/d Enghrand” te traceren. We plaatsten de foto 26 september in Verdwenen Soest. Zouden we een foto van de achterkant van de boerderij hebben laten zien dan had elke echte Soester direct geweten dat deze boerderij aan de Ferdinand Huycklaan 10 heeft gestaan. De voorkant was gericht naar de Kerkstraat en vandaaruit was in die jaren ook een ingang. Nu staan op dit stuk grond appartementen. De man op het erf is Anthonius Plekkpoel geboren in 1886 op die boerderij. Zijn vader was vermoedelijk de eerste Plekkepoel in Soest en al eigenaar van het boerderijtje. In de boerenstand van Soest behoorden zij tot de arme keuterboertjes. Toen Anthonius kort voor de oorlog overleed bleven drie ongetrouwde zusters van hem op de boerderij wonen. De dames Plekkepoel zoals ze in Soest bekent waren beheerde de boerderij zo goed mogelijk. Een paar koeien en wat varkens en kippen en van die opbrengst moesten ze leven. Een heel eenvoudig bestaan zonder electriciteit en gas, en water uit de pomp. Ze lieten vroeger de rogge malen bij de maalderij aan de torenstraat en kneedde zelf hun eigen roggebrooddeeg en brachten dit op de kruiwagen naar Kerkebuurt bij Gijs Hilhorst.(Gijs Broodje) om af te bakken. Toen de dames kort na de oorlog voor AOW in aanmerking kwamen wisten ze er geen raad mee. Veel te ingewikkeld. Tante Riek, zo vertelde neef Jan Jaap, zorgde dat het geld werd afgehaald. Zo werden de dames maar ouder en ouder en onverzorgder en de boerderij werd een rommeltje. Er kwam niemand meer over de vloer, alleen ouwe dokter Rupert mocht binnekomen en zuster Antonia van Marienburg kwam de dames op gezette tijden wassen. Op het laatst zijn ze naar een tehuis overgebracht en overleed de een na de ander , oud en de dagen zat. De boerderij kwam leeg te staan en verdween een beetje uit het zicht achter struiken en onkruid. 
In juni 1970 kwam de boerderij van de dames weer een keer in het nieuws. Leegstaande boerderij uitgebrand meldde De Soester Courant.” Op vrijdagavond 26 juni precies om twaalf uur werd de brandweer gewaarschuwd voor een grote uitslaande brand. Toen men met twee wagens arriveerde, stond de boerderij , waarin een hoeveelheid hooi, stro, oude huisraad en rommel was opgeslagen, al te branden als een fakkel. Binnen een half uur was de boerderij tot op de grond toe afgebrand. Omtrent de oorzaak van de brand is niets bekend, maar de kans is groot dat het vuur is aangestoken. Kort tevoren kon men in de onmiddellijke omgeving van het afgebrande perceel een bordje aantreffen met tegen de commandant van de brandweer gericht opschrift. De jeugd had hem al eerder laten weten dat nog wel meer onbewoonbare gebouwen in brand zouden worden gestoken”. 

Jaren heeft de kavel grond braak gelegen totdat neef Jan Jaap Plekkepoel, garagehouder in Soesterberg, erfgenaam, samen met een andere neef de grond kochten om er het huis van zijn dromen te bouwen. De andere neef verkocht zijn helft. De opbrengst van de kavel werd onder circa zesendertig mede-erfgenamen verdeeld. Jan Jaap, erg blij met zijn helft, kreeg na veel gezeur met gemeente een bouwvergunning om er in 1986 een huis over de breedte van de smalle kavel te bouwen. Een landhuis met een rieten dak en uitzicht op de polder en Amersfoort. Zo is er op de plek waar zijn vader en voorvaderen zijn geboren weer een echte Plekkepoel komen wonen. De huidige eigenaar Jan Jaap heeft nog maar een wens. Bij de boerderij van zijn tantes stonden twee hooibergen. Een laatste droom is om op het erf ook een hooiberg te mogen bouwen, dan is alles compleet, er is voldoende ruimte en niemand heeft er last van ,vindt hij.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden