Kies een jaartal

Soester kunstschilder Wim Wijnman

Gepubliceerd 21-11-2001

Op de foto een schilderij , “het hoge bos” te Slenaken (Limburg), van de bekende Soester kunstschilder Wim Wijnman. Hij woonde twintig jaar aan de Kolonieweg en daarvoor aan de Birkstraat recht tegenover de van Lenneplaan. Wim Wijnman overleed in 1984. Hij is 86 jaar geworden Hij was veertig jaar een pointilist. Een wijze van schilderen waarbij men de verf met puntjes op het doek zet., in navolging van de beroemde Frans schilder Seurat. Maar anders dan bij Seurat met tussentonen bij de primaire tinten. En honderden aan elkaar geschakelde vlakjes als een legpuzzel. En die bezaaid met kleurconfetti.
De vrouw van Wim Wijnman overleed in 1976 en zijn dochter Anne Marie werkt en woont al jaren in Frankrijk. We weten dit allemaal omdat de eigenaar van het schilderij op achterkant een in memoriam van de schilder heeft geplakt, geschreven door Jan Visser in de Soester Courant van 23 januari 1984.
Deze zomer vonden we een stukje verdwenen soest in Frankrijk terug. We waren op bezoek bij dochter Anne Marie Wijnman. Zij is nu eigenaresse van camping “Chocot” in het kleine dorpje St. Sauves nabij La Bourboule in de Auvergne. Zij vertelde ons haar herinneringen aan Soest en hoe zij in Frankrijk is terechtgekomen. Anne Marie Wijnman is geboren aan de Birkstraat. Zij ging naar de openbare school in de Kerkebuurt. Zij herinnert zich meester van Ieperen (Rooie Teus) Van hem kregen zij Franse les. Daarna naar het Corderius College in Amersfoort en vandaar naar de Kweekschool. Anne Marie kreeg in 1959 een baan als onderwijzeres in de Kruiskamp Amersfoort. 48 kinderen van 6 jaar in de klas, weinig discipline en veel vieze woorden, maar “ik laat mij niet op mijn kop zitten’dacht ze. Dat heeft ze ruim 16 jaar volgehouden. Met een collega trok zij in de vakanties Europa in, Spanje ,Frankrijk en in 1973 kwam zij voor het eerst bij toeval op de camping van Marie Chacot terecht. Anne Marie en Marie Chacot konden het goed met elkaar vinden, en in 1975 besloot Anne Marie ondanks een leeftijd verschil van 40 jaar bij Marie Chacot op de camping te blijven wonen. Samen beheerden zij de camping, een mooie tijd. Na 23 jaren samen is Marie Chacot in 1998 bijna honderd jaar oud gestorven en is de camping naar Anne Marie overgegaan. Ze heeft nu de camping wat gemoderniseerd. Anna Marie voelt zich grootgrondbezitster. Het terrein is twee hectaren groot. Zij verhuurt aan de rand van de camping 4 en 5 persoons appartementen, twee sta caravans, trekkershutten en verder zijn er vele mooie plekjes voor uw eigen caravan of tent. Anna Marie spreekt Nederlands en zij hanteert billijke prijzen. U bent van harte welkom. Soms zet zij voor haar gasten een kleine expositie op met schilderijen van haar vader . Zo hervonden wij deze zomer in het mooiste deel van Frankrijk een stukje Verdwenen Soest met schilderijen van de Soester kunstenaar Wim Wijnman. 

Nagekomen commentaar: J.C.de Groot mailde ons op 9 maart 2007 dat Annemarie Wijnman op 6 februari 2007 is overleden. Zij is 68 jaar oud zijn geworden.
In november 2006 belde Annemarie nog mevrouw de Groot, een volle nicht van haar, dat zij een chemokuur moest ondergaan. Daarna zijn er geen contacten meer geweest.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden