Kies een jaartal

Soester familie v/d Broek

Gepubliceerd 04-07-2001

Hervonden Soest

We zijn u nog de reacties schuldig op de foto die op 11 april in deze rubriek stond van een Soester familie. Dank zij onze lezers weten we nu dat hier keurig uitgedost de familie van Arie van de Broek staat bij hun eenvoudig huisje even voorbij de bocht bij Zonnegloren, waar nu een hoveniersbedrijf is gevestigd. In het adresboek van 1924 staat het huisje nog te boek als Soesterbergsestraat 45, later nadat Zonnegloren is gekomen, en er meer huizen langs de Soesterbergsestraat zijn gebouwd is het huisje omgenummerd naar 131.
Van de Broek werkte als wisselwachter bij de Nederlandse Spoorwegen, standplaats station Soestduinen. In de tijd van van de Broek werd station Soestduinen nog officieel halte Vliegveld Soesterberg genoemd. Toen wellicht nog het drukste station van de vier stations van onze gemeente. Er werden voor het vliegveld veel goederen via deze route aangevoerd en vandaar met lorrie‘s over een smallere rails naar Kamp Zeist getransporteerd. Chef en wisselwachter of rangeerder waren in die jaren nog repectabele funkties bij de NS. Als je je vaste aanstelling had zat je goed bij het "Spoortje". We gaan de familie even langs vlnr: 
Het kleine meisje links is Marie van Broek, ze is gehuwd geweest met Henk Vis. Ze heeft geen prettig leven gehad, is jong overleden, 36 jaar, vermoedelijk aan de Spaanse griep. Daarnaast oudste dochter Riek, zij heeft jaren in de huishouding van kindertehuis Trein 8.28 aan de Kolonieweg gewerkt. Verder de vrouw van Arie, Hendrika Geertruida van Brienen.Tussen vader en moeder in Joop, een achteraan komertje. Joop is later, zo werd ons verteld, naar Amerika vertrokken, de enige van de kinderen die nog leeft. Naast vader Arie van de Broek aan de buitenkant staat zoon Albert. Hij is later als beroeps bij de Marechaussee in dienst geweest. Zoon Hendrik Gerardus staat niet op de foto. Hij lag toen de foto werd gemaakt in het sanatorium. Het huisje waar de familie staat is later afgebroken en op de kavel is een nieuw huis gebouwd. Aardig om te vermelden is dat zoon Hendrik Gerardus verliefd is geworden op het buurmeisje Aartje Smit. Zij woonde op nummer 129. Het huisje van Smit stond feitelijk op het terrein van Zonnegloren, het heeft er jaren verwaarloosd gestaan en is onlangs afgebroken. Hendrik en Aartje zijn in het ouderlijk huis 131 blijven wonen en bij veel oudere Soesternaren nog wel bekend van Verwarmingsbedrijf van de Broek.

Nagekomen commentaar: Van J. Visch ontvingen wij uit de stamboom van de familie van de Broek de geboortedata van de kinderen Er waren 7 kinderen.1. Hendrika Alberta(Riek) geb 19-5-1905 ; Hendrikus Gerardus (Hendrik) geb 2-8-1906 ; Dirkje Johanna geb 1909- overleden 25-5-1914; Albert geb 1912 overleden 23-5-1914 ; Hendrika Maria geb 22-8-1913 ; Albert geb 8-10-1914 ; Dirk Johan geb 10-7-1923. Kinderen van de foto zijn verwisseld. Het nakomertje Dirk Johan was op het moment van de foto nog niet geboren.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden