Kies een jaartal

Westeneng I Blieklaan/Eigendomweg

Gepubliceerd 07-02-2001

Van de foto verdwenen soest van 17 januari is inmiddels wat meer bekend geworden. We zien hier het gezin van Hendrik Willem Westeneng (1873) en Jacoba Hoyer (1883). Hendrik en Jacoba trouwde op 10 december 1902 in Nijkerk waar de bruid woonde en zij vestigde zich in Maartensdijk de geboorteplaats van Hendrik. Aanvankelijk werkte de heer Westeneng bij het Werkspoor maar als boerezoon wilde hij graag een eigen bedrijf. In 1907 ging zijn wens in vervulling en kon hij een kleine boerderij aan de Blieklaan kopen. Er hoorde vier bunder land bij. Soest had 4500 inwoners toen de heer en mevrouw Westeneng hier kwamen wonen. De meeste wegen in Soest waren onverhard en was was nog wel eens sprake van een ware modderpoel. Nog steeds gaat het verhaal in de familie dat bij verhuizing van Maartensdijk naar Soest de boerenkar nabij de Veenhuizertol compleet in de modder bleef steken. Vader moeder en drie peuters hadden hulp nodig om verder te komen. Het was hard werken op de boerderij om alle mondjes te voeden want het gezin groeide voorspoediger dan de gewassen op de schrale soester grond. Op de foto zien we zeven kinderen en het zouden er elf worden. Van de jongste dochter Dicky Westeneng ,later gehuwd met de Wilde, weten we dat de foto is gemaakt in 1917. Zelf staat ze er niet op omdat zij op dat moment nog niet was geboren.
We noemen ze van links naar rechts: Moeder Westeneng; Neeltje; Jan; Vader ; Kees; Dirk; Henk; Adriaan op paard; Een half zuster Dirkje de Vente; en Gerrit. .
Bijna alle boerderijtjes in die tijd waren van het type gemengd bedrijf. Acht koeien een paar pinken, een hok varkens en veertig,vijftig kippen scharrelden rond de boerderij. Moeder Westeneng hielp zo nu en dan mee op het land terwijl het hulpje Dirkje de Vente op de kinderen paste. Het huisje was maar heel eenvoudig en door ene Meerding gebouwd, een kleine aannemer. Meerdig was een zuinig mens, hij had de gewoonte om als hij een paar losse stenen vond deze mee te nemen naar zijn opslag om te bewaren. Het huisje van Westeneng is gebouwd van een samenraapsel van verschillende stenen. Daar kwamen ze pas achter bij de sloop in 1974. Tot zover Westeneng I. We hebben nog een luchtfoto van de boerderij met erf in onze map en daarbij vertellen we u volgende week in Westeneng II de rest van het verhaal. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden