Kies een jaartal

Huize "Den Hof"

Gepubliceerd 29-11-2000

Huize "Den Hof"

De foto van huize Den Hof aan de Beukenlaan heeft veel reacties opgeleverd. De meeste mensen kregen een kleine schok van herkenning toen zij de foto zomaar in de Soester Courant zagen. Zo‘n mooi huis waar ze vroeger vol bewondering tegenopzagen, zomaar verdwenen. Op de plaats van Den Hof is later sporthal "Beukendal" gekomen. 
Wij tekenen wat herinneringen op van mensen die ons belden. Allen noemde de heer en mevrouw Albers als bewoners. Twee hele vriendelijk mensen die gezien werden als gegoede burgers. Men dacht dat meneer Albers van beroep advocaat was. Van de heer Timmermans horen we dat Albers officieel geen meester in rechten was. Dat klopt ook wel want al vanaf 1924 en volgende jaren komen we de naam Albers in oude adresboeken tegen met "koopman"als beroep. Hij was een vriendelijke man en "kon praten als Brugman". Hij deed wel het werk van een advocaat, hij had zelfs een echte klerk in dienst. Mevrouw Smit moest als klein meisje voor de oorlog eens een brief afgeven dat over een erfeniskwestie ging ,dacht ze. Ze was ook onder de indruk van het mooie huis met een duitse huisknecht aan wie ze de brief aan de deur moest afgeven. 
Mevrouw van Velzen (Jansje van der Walt) moest er als kind ver voor de oorlog al melk brengen. Haar vader had een boerderij aan de Beukenlaan met een paar koeien en wel 20 paarden, een koetserij. Jansje weet het nog goed. Ze hadden ook een kamer met een biljard. De heer Albers kwam ook wel eens bij vader een paard van de boerderij berijden. Timmermans zijn vader had een hoenderbedrijf gespecialiseerd in veredeling van pluimvee. Dit had ook de interesse van Albers. Hij hielt op zijn land achter Den Hof vele bijzondere soorten parelhoenders, fazanten enz en iedereen herinnert zich de pauwen. Joop Gros belde ook. Zijn vader had aan de Beukenlaan een schildersbedrijf. Bijna ieder jaar moest hij de twee beeldjes overschilderen en voor het verdere schilderwerk was Albers ook klant bij Gros. Een groot gezin. De jongens speelden wel eens verstoppertje ook in de voortuin van Den Hof. Daar was Albers dan kwaad over en liet dat merken ook. Gevolg, de jongens kregen thuis op hun kop bang dat vader een klant zou verliezen. Mevrouw Verwoerd (Dicky) reageerde ook. Zij heeft van 1945 tot 1948 bij de familie Albers gewerkt. Zij herinnert zich nog de lange man, ene meneer Haver als klerk, en natuurlijk de hoenders en de pauwen achter het huis. Maar ook in huis waren dieren. Albers fokte kleine hondjes , dwergkeesjes,daarmee was hij op tentoonstellingen kampioen. Verder was er een papagaai in huis die bijna even goed kon praten als zijn baas. Als de telefoon ging riep ‘ie alsmaar "Theo telefoon, Theo telefoon!!!" De heer Albers is in 1949 overleden. In 1968 is huize Den Hof gesloopt. Over de tussenperiode weten we u helaas weinig te melden.De heer Schluter is in die tijd de eigenaar. Hij heeft Den Hof en alles wat erbij hoorde aan de gemeente verkocht. Dank voor alle reacties.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden