Kies een jaartal

De Soester Eng

Gepubliceerd 22-11-2000

Er worden in ons landje jaarlijks ontelbare aantallen familiekiekjes gemaakt. Bij iedere kleine aangelegenheid pakken we de camera om een plaatje te schieten en een tafereel blijvend vast te leggen. Baby‘s worden plat gefotografeerd en albums volgeplakt met vakantiefoto‘s. Er zijn nog nooit zoveel foto‘s gemaakt als in deze tijd.
Naar aanleiding van de twee kiekjes die we deze keer in Verdwenen Soest plaatsen willen wij u aanraden en stimuleren ook eens een paar foto‘s van uw omgeving te maken. Gewoon het huis en de straat waar u woont te fotograferen of het veldje waar u de hond uitlaat. Zo blijft Soest in beeld. De twee kiekjes die we deze keer plaatsen zijn vermoedelijk van voor 1940. Ze zijn zeker met een eenvoudige box-camera gemaakt. Het zijn na zestig jaar dokumentjes geworden. Ze tonen Soest zoals het toen was en zoals het nooit meer zal zijn. 

De twee kiekjes van vorige maand van de boer die de schoven van het land haalt hebben ons wel wat problemen bezorgd. Niet dat er niemand heeft gereageerd. Nee, het probleem was dat er twee verschillende verhalen werden verteld. 
De eerste reactie kwam van Joop Steenkamp van het 2de Heeserlaantje. Hij wist bijna zeker dat de boer op de foto Arie van de Breemer van boerderij "de Krommert " aan de Peter van de Breemerweg moest zijn. De boerderij is indertijd afgebrand en op die plaats is nu een ballonvaardersbedrijf gevestigd. De foto is van na de oorlog. Steenkamp werkte bij van de Breemer omstreeks 1950 tot 1953. Hij herkende op de foto meteen het span paarden van zijn baas. Ze hebben allebei een bles, is een witte streep op het voorhoofd en vier witte voeten. Het was moeder en dochter. Zo.‘n mooi span paarden had toen geen enkele boer op Soest. Na het werk bij de boer is Steenkamp bij Staatsbosbeheer gaan werken. Hij vind het ook jammer dat er geen betere foto van deze paarden is gemaakt. De kans was er wel. Steenlamp herinnert zich dat hij met de paarden bij Wanzing de smid was (op de plek waar nu de Gemar staat) Er kwam daar toevallig een fotograaf die graag een plaatje van de paarden wilde maken, maar Steenkamp , toen nog een verlegen jongen, gaf de man weinig gelegenheid. "Die paarden zijn niet van mij" zei hij en maakte dat hij weer gauw bij de baas kwam. Achteraf heeft hij er spijt van.
We bellen Peter Kuier van de Lange Brinkweg omdat we via via hebben gehoord dat hij meer weet. Peter vermoedt dat de boer op de foto Piet Hilhorst moet zijn. Hilhorst beter bekend als Piet van Riek van Kerkpad 41 ZZ. Iedere boer had in die tijd op de Eng zijn eigen stuk land. De kavel op de foto van de boer was van Piet Hilhorst. En de kavel op de foto met de oude kerk op de achtergrond was van Piet Kuier. Beide kavels liggen langs de Middelwijkstraat. Om er te komen moest je langs de oude Melkfabriek (ViKaKaas) het spoor over. Arie van de Breemer had indertijd zijn land achter Trein 8.28, aan de andere kant van de Eng, land gelegen langs het Rinke Tolmanpad. Vandaar de twee verschillende verhalen. Kuier weet nog dat er vroeger van alles op de Eng werd verbouwd. Haver, rogge, bieten, kleine witte knolletjes met blauw randje, de zogenaamde Soester knollen en verder aardappelen en nog wel enkele gewassen.. Nu verbouwt men uitsluitend mais. Alles wat nu van de Eng komt is bestemd voor veevoer, vertelt Peter Kuier met enige weemoed. Wij willen de vertellers weer hartelijk bedanken voor hun informatie en hun enthousiasme over de goeie ouwe tijd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden