Kies een jaartal

DIOSII voetbalclub Soestdijk

Gepubliceerd 15-11-2000

Hervonden Soest 8 november 2000

Over de foto van Verdwenen Soest die we 14 dagen geleden plaatsten van voetbalclub DIOS II hebben meerdere mensen ons gebeld. We vroegen daarin de namen van de spelers en vooral dank zij Harry Lustenhouwer hebben we ze op een na allemaal kunnen achterhalen. We hebben ze genummerd en beginnen links boven no 1. Jan Lustenhouwer met vlag, Hij is dit jaar overleden. Hij was in die tijd vaste grensrechter. Mensen kennen hem als koster van de Mariakerk en beheerder Ludgerusgebouw op Soestdijk. Verder was hij bekend als aanspreker wanneer er iemand was overleden. 2. Gijs Sukkel. 3. Harry Lustenhouwer. Van hem hebben ook van het elftal DIOS I een foto gekregen. 4. Onbekend 5. Henk Dijkman. Hij woonde indertijd aan de Lange Brinkweg.6. Kees Butzelaar, zoon van cafehouder Driekus Butzelaar ook wel "Driekusover de plank" genoemd, een cafe aan het begin van de Nieuwe Steeg nu Stadhouderlaan. 7. De Bruin van meelmalerij aan de Molenstraat hoek Nieuweweg. 8. Piet Stalenhoef, hij woonde aan de Smitsweg. 9. Nico Baltus senior, zijn zoon Nico junior belde ook. 10.Wim Lustenhouwer, jongen met bal. 11.Piet Dijkman.12.Anton Roest. 13.Wim Tolboom alias Wim Zolder ook wel zoldertje genoemd. 14. Wim van der Hoed.

De RK-voetbalclub van Soestdijk met de naam DIOS staat voor "Door Inspanning Ontspannig Soestdijk. De club is opgericht door monseigneur A.G.Smit. Hij was beschermheer. De meeste jongens waren ook lid van De Jonge Werkman, een katholieke jongerenclub van de Mariakerk met jongens uit het arbeidersmilieu, zo werd ons verteld. 

Het voetbalveld lag aan het einde van de Kostverlorenweg nabij het kerkhof. De bal kwam raakte nogal eens vaak in de Weteringsloot, hoorde we van Harry Lustenhouwer. Stolwijk belde ook en vertelde dat het terrein niet was voorzien van kleedhokjes. De spelers kleedde zich om in een schuurtje van zijn opa. Opa Stolwijk.woonde daar in een boerderijtje. Hij was akkerbouwer en onderhield tevens het kerkhof. Hij groef wanneer nodig ook de graven. Zijn zoon de vader van Stolwijk was ook aan DIOS verbonden maar dan als terreinknecht. Hij kon niet voetballen maar zorgde voor het veld, de doelpalen en dat de ballen op de juiste spanning waren opgepompt.

We kunnen nog vermelden dat DIOS later is samengegaan met Be-Quick tot BDC. Dat vonden ze in het begin niet zo leuk zei ons de heer Roest want de Be-Quickers waren nogal rauwe voetballers. Weer later is het S.O.Soest geworden tot heden.
We bedanken weer allen die ons inlichtingen verstrekten.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden