Kies een jaartal

Vierdaagse Politie Soest

Gepubliceerd 16-08-2000

Hervonden Soest

Op de foto van Verdwenen Soest van 9 augustus j.l. kwamen al snel de eerste reacties binnen. De heer J.W.Kaspers uit Soesterberg belde, hij is een van de politiemensen op de foto, links bovenaan. Hij dacht dat de foto in 1946 is gemaakt. In september 1945 is de Soester Politie Sport Vereniging opgericht en mogelijk is dit de eerste keer na de oorlog dat men als een groep de vierdaagse heeft gelopen. Wij noemen de namen: Boven vlnr: J.W.Kaspers ;F.Sonders; T.van de Meulen;A.de Raadt;K.den Ouden. Voor vlnr: S.Schipper; W. le Clercq; L.Houkes; C. de Bruin; P.J.Bergman. 
Van deze mensen zijn er nog drie in leven ,vertelt Kaspers. Hijzelf en de heer Le Clercq en Cor de Bruin. Kaspers woonde in de oorlogsjaren aan de Nieuweweg. Hij moest al vroeg onderduiken en hij kwam helemaal in een dorpje aan de Spaanse Pyreneen terecht. Hij had juist onlangs zijn memories opgeschreven. Kaspers liep tien keer de vierdaagse. Kampioen vierdaagseloper ,misschien wel van heel Soest, is de heer Le Clercq. Hij komt uit de contreien van Nijmegen en kent de streek als zijn broekzak. Hij heeft zich 50 keer laten inschrijven en gelopen en de route 47 maal volbracht.We hebben de heer Cor de Bruin ook gevraagd. Hij heeft de vierdaagse driemaal gelopen en dat vond hij al een hele prestatie. Hij heeft binnen de S.P.S.V.wel veel aan sport gedaan. De ambitie van de Bruin lag meer bij voetballen, volleyballen, vissen en schieten. De heer J.van Oostende, oud politieman, belde ook. Hij meende zeker te weten dat de foto de vierdaagse 1947 is. Hij heeft de vele trainingsmarsen op de zaterdagen vooraf aan de vierdaagse meegedaan. De vierdaagse zelf vond hij als Amsterdammer maar flauwekul. Het leek teveel op een wedstrijd. Het politiekorp Soest telde in de jaren na de oorlog 35 man. Tijdens de vierdaagse vielen er tien man weg, de andere Dienders moesten allemaal twee uren extra overwerken. 
Wij vroegen u ook eventuele wederwaardigheden over de tocht der tochten. Wie 10 keer de vierdaagse heeft gelopen behoort tot de Gouden Kruisdagers. De heer W.Th.G.Wil Janssen van het Harperpad heeft 41 keer gelopen.Hij is in 1959 begonnen en heeft geen jaar gemist. Dat er weinig bekend is welke Soesternaren er lopen komt omdat ieder tegenwoordig individueel loopt, denkt Janssen. Hij heeft een maatje die ook Jansens heet maar met een S op het eind, die 36 keer de eindstreep heeft gehaald. Mevrouw Willie Kleijn van de Dr. Rupertlaan heeft in het verleden ook veel gewandeld in omgeving van Soest en Nijmegen. Zij liep 19 keer de vierdaagse uit. Vooraf werd er met de wandelclub "de Eemkanters" getraind. Zij schreven in op wandeltochten van 25 a 30 kilometer die wandelclubs uit de omgeving organiseerden. Voor de echte vierdaagse begon hadden zij al vaak 400 kilometer in de benen. Willie herinnert zich nog wel Bep Bunt,Joop en Annie Groart en ene Vos. In de tijd net na de oorlog deden zij als groep mee maar later individueel. Dat vrij en frank lopen vond Willie het prettigst.Gelukkig toch nog echte Soester wandelaars hervonden. Allen die op de foto reargeerden hartelijk dank. 

Nog wat nainformatie van de heer Jansens: 
Gerrit Ponstenn Wiardi Beckman 411 heeft 41 keer de vierdaagse gelopen.
Cor van Velzen 15 maal gelopen en een zekere La Feber tegen de 50 keer
Er zijn vele vierdaagse plaatsen buiten Nijmegen. 
In Drente 2
Zuid Limburg 1
Belgie Ardennen
Apeldoorn 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden