Kies een jaartal

Autosloperij Luyben

Gepubliceerd 02-08-2000

Deze week in Hervonden Soest de foto van de mannen van autosloperij A. Luyben die we 28 juni j.l. plaatsten. Er zijn veel reacties op gekomen. De foto is zoals we al vermoeden voor de oorlog gemaakt.

De mannen op de foto: Geheel links Willem de Goede. Met hoed de heer A.Luyben. Daarnaast (middenboven) Frans van Klooster, hij is later in autoverkoop en garage voor zijn eigen begonnen aan de Veldweg. Rechts naast Frans staat Cor de Bruin, na de oorlog bij de politie van Soest gekomen. Daarnaast (helemaal rechts) met alpinomuts Ab Kieft uit Baarn. Voor in het midden Harm Meijering, hij heeft later de sigarenzaak van Brouwer aan de Soesterbergsestraat overgenomen. Tenslotte rechts beneden met hoed en snor Wout Bloemendaal.

Adrianus Luijben is geboren 8 mei 1907 in Soest. Zijn vader stond ingeschreven als hoenderparkhouder aan Nieuweweg 56, achter de boerderij van Janus Blankenstein. Luijben huwde in 1931 met Anna Maria van Velthoven. Zij gingen wonen aan de Eigendomweg toen nog een modderig paadje. Luijben is in de jaren 1930 samen met Wout Bloemendaal begonnen met het slopen van oude auto‘s en het verhandelen van onderdelen. Oorspronkelijk bij het huis van Wout Bloemendaal. Deze woonde aan de Wieksloot OZ 83, ook wel de Bolle Wieksloot genoemd of Het Zwarte Pad. Luijben en Bloemendaal hadden beide in die jaren geen cent te makken. Zij konden nauwelijks een autowrak kopen. Later verplaatsten zij hun activiteiten naar de Eigendomweg. Om aan geld te komen is Luijben leem en metselzand (klapzand) in zijn tuin en het terrein van het hoenderpark gaan afgraven en verkopen. Van de opbrengst werden weer auto‘s gekocht en de afgegraven stukken land werden weer gebruikt als opslag. De wegen van Bloemendaal en Luijben scheiden zich. Luijben is alleen verder gegaan met de handel en heeft een voor die jaren grote sloperij opgebouwd.

Er hebben verschillende oud werknemers gebeld en allemaal hebben ze goede herinneringen aan die tijd bij Luijben. Luijben was een wat aparte baas en het werk op de sloperij had ook iets stoers en avontuurlijks.

Frans van Klooster herinnert zich nog dat hij vaak onderstellen van vrachtauto‘s naar naar Groningen en Friesland moest brengen, die daar aan plaatselijke smederijen werden verkocht. De smid bouwden er een passende stellage op en verkochten ze door aan de boeren. Frans logeerde in een hotelletje en werd ‘s morgens gewekt met de mededeling dat hij snel naar Soest moest want er was een princesje geboren (Beatrix).

Er waren drie kranen op het terein om alle autowrakken te stapelen. De grootste hoop was de cadanhoop. Luijben lag na de oorlog nog wel eens in de clings met Gemeente en Overheid. De arbeidsinspectie eiste goede toiletten en kleed- en eetggelegenheid voor het personeel, maar Luijben had weinig trek in zulke investeringen.

De Soestenaren van toen kennen Luijben nog als een eigenzinnig maar zeer vroom mens. Hij was lid van de Nederlands Hervormde Kerk en jaren ouderling. Bekend is dat Luijben in conflict kwam met de kerk en de oorzaak van zijn uittreden in het kerkblad "De Eigen Zender" wilde meededelen, maar de redaktie weigerde. De werkelijke reden wordt duidelijk uit een redaktioneel stukje in een landelijk dagblad. (Van een onzer verslaggeefsters) onder de kop, "Dan maar God per advertentie" met de tekst "Als antwoord op wat wij in de troonrede hebben gemist" heeft de Soester autohandelaar A. Luijben 10 verzen uit Jeremia 17 in een paginagrote advertentie in de Gooi- en Eemlander laten afdrukken. Het is een reactie op het ontbreken van de naam van God in de troonrede. De advertentie heeft de heer Luijben, lid van de Vrije Evangelische Gemeente na 13 jaar ouderlingschap bij de hervormde kerk, fl 2000 gekost. "Maar dat is niet belangrijk", aldus de autohandelaar. "Veel belangrijker is dan men God kennelijk niet meer nodig heeft".

Na die tijd is Luijben in Soest bekend geworden van het evangeliseren op de hoek van de straat. Luijben sponserde de bestelbus van Youth for Christ met bovenop een luidsprekerinstallatie. Minder bekend is dat Luijben ook een boek heeft geschreven met zijn visie vanuit de bijbel. Titel: Door het oog der profeten.

Iedereen hartelijk dank voor de informatie. Al met al hervonden een stukje van een zeer bijzondere Soestenaar.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden