Kies een jaartal

Mariaschool Soestdijk

Gepubliceerd 21-06-2000

Vandaag in Hervonden Soest een klassenfoto van de Mariaschool aan de Mariastraat 1 op Soestdijk. In het midden zien we meester G.J.Schalkwijk. Hij woonde dichtbij de school aan de Mariastraat 10. De foto is bij Museum Oud Soest binnengekomen en nu willen we weten welke kinderen er op staan en in welk jaar de foto is genomen.
Gelukkig hebben Jopie Koot ,medewerkster van het museum en haar nicht Jo van Breukelen , die beide vroeger leerling van de Mariaschool zijn geweest, het nodige voorwerk gedaan. Maar wij rekenen op u medewerking om de nog ontbrekende namen op onderstaand telefoon nummer door te bellen om de klas compleet te krijgen.

De Mariaschool is in de jaren 1920/21 gebouwd als 2de Rooms Katholieke school van Soest in de opkomende parochie Soestdijk en 8 oktober 1921 officieel ingewijd. De nieuwe wijk Het Hart werd volgebouwd en de oorlog van 1914-18 had als nasleep een soort geboortegolf,er werden veel kindertjes geboren. Ook het Openbare Onderwijs bouwde in die jaren een tweede school aan de Beetzlaan. Voor onderwijs moesten de kinderen voorheen te ver lopen. Er volgden grote verschuivingen van aantallen leerlingen. De openbare school in de Kerkebuurt moest een flink aantal leerlingen afstaan en ook pastoor Vossenaar van de Petrus en Paulus parochie zag met lede ogen een stoet jongens en meisjes naar de nieuwe parochie Soestdijk verdwijnen. 
De eerste hoofdonderwijzer was de heer Pieper. De heer Groenestein wist zich op zijn oude dag Pieper nog te herinneren, als een streng doch rechtvaardig hoofd. Buiten schooltijd en tijdens het spelkwartier werd Pieper door de ettertjes en belhamels van de school aangeduid met Erepel (aardappel). 

Ook Pieper zat in zijn beginjaren al met de vraag waar het Nederlandse onderwijs op dit moment mee worstelt ‘wat moeten leerlingen kennen en kunnen aan het eind van de opleiding’. Wij hoorden dat hij zijn hand ten hemel hief en zich vertwijfeld afvroeg wat de kinderen bij de nonnetjes eigemlijk hadden geleerd. Kennelijk zat de leerachterstand toen in de krapte van de leermiddelen. Er waren bij de zustertjes maar vier naaimachines beschikbaar waar de hele klas om de beurt een poosje op mochten oefenen. 
Pieper is in 1931 overleden. Hij woonde ook dicht bij de school en een aantal kinderen zijn, toen hij lag opgebaard, gaan kijken. Zo namen ze afscheid van hun bovenmeester.

Streng was ook juffrouw Orth, een dominante juf waarvoor de kinderen beefden, vertelde ons eens de heer Hans van Doorne. Zij woonde aan de Lange Bergstraat, nu van Straelenlaan met haar zus, juffrouw Trautchen. Anderen zijn weer milder in hun oordeel. Jufrouw Orth kwam uit Duitsland. Gerrie Roest dochter van groot expediteur en verhuizer in Soest vertelde ons eens dat haar vader de spulletje van juffrouw Orth vanuit Duitsland naar Soest heeft verhuisd. Het was zijn eerste verhuizing van over de grens. Vader Roest had nog maar één auto en bij de familie aan tafel werd er druk over gepraat en men vond het spannend of zo,n inter-nationale klus wel goed zou verlopen.
Meester Couwenaar sloeg, het was in die tijd nog gewoon om de orde te handhaven door links en rechts een mep uit te delen. 
Sommige oudere mensen herinneren zich zelfs nog de geuren van de school van vroeger. Hoe een gommetje rook. De geur van lege boterhamtrommeltjes van de overblijvers. De armeluislucht van een wc die openstaat en de wat zure bedompte lucht van natte jassen die aan de haakjes op de gang hingen. 
Een ieder herinnert zich zijn schooltijd weer anders. In die tijd kregen de leerlingen op 1 april het eindrapport, dat was de datum van overgaan of zittenblijven. Je kreeg het rapport met ook cijfers voor gedrag, vlijt en netheid, mee naar huis om het door vader of moeder te laten ondertekenen. De leerlingen van de foto van vandaag zijn naar we schatten nu de ouderen van omstreeks tachtig jaar.Hopelijk weet u nog enkele namen te melden, wij horen het graag van u.

Nagekomen commentaar: We kregen van Astrid Adriaanse door de naam van haar moeder. leerling 15.
nr. 15: Ria (Maria Suzanna) van den Hoff
geboren op 17 januari 1922
gehuwd op 15 juni 1944 met Dick (M.C.) 
overleden op 11 november 2000.
(4 kinderen: Beppy (1944), Marianne (1948), Dick (1952) en Astrid (1954).

(Er staan nog 2 kinderen op de foto: achter het raam).
Zijn er nog klasgenoten van haar in leven?
Graag ontvang ik van u meer nieuws.

Met vriendelijke groet,

Astrid



Geachte heer Van Brummelen,

De volgende namen aangevuld/gewijzigd door Bets (Copier)-van den Brink - leerling nummer 11

1. Wim van den Brink, Mariastraat
2. Nout Batenburg i.p.v. genoemd onder leerling nummer 3
4. Jaap Batenburg
10. Bep de Ruiter
16. ? van Schalkwijk
17. ? Stalenhoef, Laanstraat
20. Mien de Kruif
22. Door Overgoor
24. Riek (van Steen) Hilhorst i.p.v. genoemd onder leerling nummer 26
26. Amalia van Dorrestein, Wieksloterweg
34. Joop van Klooster
35. Joop Hilhorst
36. Arnold Grol

Met vriendelijke groet,

René Hilhorst (neef Bets (Copier)-van den Brink)


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden