Kies een jaartal

Mariaschool Soestdijk

Gepubliceerd 21-06-2000

Vandaag in Hervonden Soest weer de foto van de Mariaschool op Soestdijk. De school is gebouwd in 1922 ongeveer drie jaar eerder dan de bouw van de Mariakerk. De foto is van 1923 en er is redelijk op gereageerd.

De dochter van Bart Bouwhuizen belde dat haar vader lang op de foto had zitten studeren. Toch wist vader niet zeker of no 15 nu hijzelf was of zijn broer Arie op de foto stond. Mevrouw Westerveld ook aangeefster van verschillende voornamen. Zij vond het echt gezellig zo‘n oude schoolfoto in de krant.

De zoon van Gerrit Groenenstein belde ook. Van hem horen we dat meester Pieper in 1931 is overleden. Een aantal kinderen zijn, toen hij thuis lag opgebaard, naar hem gaan kijken en zo hebben ze afscheid genomen. De meningen waren verdeeld of Pieper een geliefd onderwijzer was geweest. Als je vuile handen had op school kreeg je met de lat, dat kon behoorlijk zeer doen. De eigen kinderen van Pieper moesten op school meester tegen hem zeggen en hadden ze straf verdiend of waren hun handen niet schoon dan behandelde hij hen niet anders dan de andere kinderen. De opmerking van vader Gerrit Groenestein was dan ook "Pieper was streng doch rechtvaardig".

In die jaren ging men op 1 april over naar de volgende klas en de vakantie was in augustus.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden