Kies een jaartal

Patrimoniumhuizen Nieuweweg

Gepubliceerd 10-05-2000

Op deze foto van Hervonden Soest zien we de bouwers poseren en ieder zijn eigen vak uitbeelden. De timmerman, de metselaar, de opperman met een stapel stenen op de schouder. Ze zijn bezig met schuurtjes te bouwen achter de wat men noemde Patrimonium-woningen aan de Nieuweweg. Het gaat om acht dubbele woningen, twee onder een kap, met de huisnummers 63 tot en met 89.

De woningen zo hebben we kunnen nagaan zijn opgeleverd in 1917 en vermoedelijk is ook de foto in dat jaar gemaakt. De foto is aan de achterkant van de huizen dus vanaf de Parklaan genomen. Wij vroegen of u ons de namen van de bouwers kon vertellen maar helaas zijn we daar niet veel verder mee gekomen. De opperman waar de pijl naar wijst is Hannes Westerveld, geboren 10 mei 1889. De opzichter met hoed is vermoedelijk Wout Klein.

De Nederlands Christelijke Arbeiders Vereniging "Patrimonium" voorloper van CNV hield zich in die in de beginjaren van de vorige eeuw bezig met woningbouw. Ook afdeling Soest, onder de naam Christelijke Bouwarbeidsbond was in die moeilijke jaren erg aktief. Zij is de opdrachtgever geweest voor min of meer betaalbare huurwoningen op verschillende plaatsen in Soest o.a. aan de Schoolstraat (nu Insingerstraat), de Talmalaan, de Korte Hartweg en de zestien woningen aan de Nieuweweg.

Voorzitter van Patrimonium afd Soest was de heer P. Beekman architekt. Hij heeft ook het ontwerp getekend en toezicht op de bouw gehouden. Andere bestuurleden in die jaren en later waren: P.E. Zonneveld, G. Gerritsen, G.A. van de Woude en W. van Meerten. Als bestuur van de Ned. Chr. Bouwarbeidsbond worden genoemd: W. van Meerten, A. Hornsveld en G. Klein.

Rest ons nog te melden dat de eerste van de zestien woningen zijn afgebroken in 1973 en de laatste huizen gesloopt in 1981.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden