Kies een jaartal

Biblotheek Sigaren Snor

Gepubliceerd 15-03-2000

Sommige oude foto‘s die we afdrukken in de serie Verdwenen Soest leveren veel reacties op. Zeker ook de foto van de bibliotheek aan de Oude Utrechtseweg die vorige week op deze plek verscheen. Het werd herkend als de sigaren- en tijdschriftenwinkel annex bibliotheek van de heer en mevrouw Snor.

Het pand stond vroeger aan het begin van de Oude Utrechtseweg maar nadat de Ossendamweg in 1965 is doorgetrokken en rechtstreeks is aangesloten op de Vondellaan zijn de eerste adressen van de Oude Utrechtse weg aan de Soesterbergsestraat toegevoegd. Op bijgaande plattegrondje ziet u de situatie van voor 1965. Het pandje staat er nog en is een paar jaar geleden door de nieuwe eigenaar de heer Koot geheel gerenoveerd.

Het pand is van 1919 en vermoedelijk was de eerste eigenaar de heer L. Dorjee. Hij staat in de oude adresboeken vermeld als militair geweermaker. Dorjee heeft er tot aan 1954/55 gewoond. De volgende bewoner was het wat oudere echtpaar Snor met twee grote zoons. Zij kwamen van Bergen-Binnen (N-H). Zij maakte van een bestaand woonhuis een winkel. De zaken gingen schijnbaar goed want na enkele jaren nam de winkel en bibliotheek zoveel ruimte in beslag dat familie Snor privé aan de Vondellaan is gaan wonen. De winkel heeft tot de jaren 1966 bestaan. Daarna is het een tijd aan amerikanen verhuurd en nog weer later heeft de zoon R.M. Snor er gewoond. Weer later is het pand en kavel door Smeeing aangekocht met het doel er een winkelpand te bouwen.

De meeste reacties kwamen van oud-klanten van Snor. Hans Kruiswijk heeft in zijn jongejaren bijna de hele bibliotheek doorgelezen. Iedere week drie boeken. Ook de eerste stiekeme goedkope sigaretjes werden bij Snor gekocht. Twee kwartjes voor een pakje Silky. Het beginnen met roken werd de jonge mensen in die jaren nog opgedrongen. "Roxy ruiken Roxyi roken" en slogan "Altijd trek in Old Mac". Anderen herinneren zich de tijdschriften "de Uitkijk en de Lach en Sjors en Sjimmie Classics en Kaptein Rob enz". Verder kon je er snoep, puzzelblaadjes en staatsloten kopen.

Meneer Snor deed het huishouden maar hielp weinig in de winkel. Hij kafte de boeken vertelde iemand. De winkel werd gerund door mevrouw Snor. Lenen per boek per week kostte 20 cent en later 25 cent. De titels werden bij uitleen handgeschreven op een kaart en voorzien van een datumstempeltje. Veel nostalgische herinneringen aan het winkeltje van Snor ... dat zat wel goed op Soest-Zuid.

Rest nog te vermelden dat mevrouw C. Snor-Blombergen nog leeft en op Soest woont. Ze is 98 jaar. Ze heeft de tijd dat zij de winkel en bibliotheek beheerde als een zeer drukke maar erg plezierige tijd ervaren, vertelde ze.

Nagekomen commentaar: 7-2-2000. Via een email van Jan de Jong, Verlengde Kolonieweg, vernamen we dat mevrouw Snor oktober 2000 is overleden.
Een zekere Ton mailde ons in febr 2005 dat het meisje met de fiets Hennie Seezink moet zijn. Ton woonde tegenover de bibliotheek van Snor. Hij meldde ook dat de boeken goedkoper waren dan wij schreven.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden