Kies een jaartal

Hartboys Voetbalclub

Gepubliceerd 01-03-2000

Deze week een foto die we meteen maar bestempelen als Hervonden Soest. We weten wie er op staan en kennen het verhaal. De foto is gemaakt in 1947. Het is een groep jongens in de leeftijd van 15 tot 19 jaar uit het buurtschap ‘t Hart. Ze besloten een clubje te vormen en te starten met voetbal alleen op de zomeravonden. Ze noemden zich de Hart Boys.

Geen officiele vereniging met statuten en reglementen en clubhuis, maar gewoon clubje om gezellig te voetballen. De Hart Boys waren daarom ook niet aangesloten bij de KNVB of onderafdeling van Utrecht. Hun tegenstanders waren ook vaak losse teams die ook niet waren georganiseerd en daarom speelden de Hart Boys vaak tegen enkele bedrijfsteams in Soest en omstreken. De meeste spelers waren overigens wel lid van de v.v.S.E.C. dat toen haar terrein nog had aan de Schrikslaan.

Door het KNVB was het zogenaamde "wild voetbal" streng verboden en ook het bestuur van SEC had van de aktieviteiten van de Hart Boys gehoord en vond het maar niks dat eigen spelers bij SEC op de trainingen verstek lieten gaan omdat zij wedstrijden moesten spelen voor het buurtteam. Het SEC bestuur, toen onder leiding van O.L. Zimmerman (direkteur TBS) dreigde met schorsing van de SEC spelers als zij zouden voortgaan met het spelen van "wild voetbal". De Hart Boys trokken zich echter weinig van de de dreigementen aan, want ze meenden dat ze moeilijk konden worden betrapt omdat er steeds op een ander terrein werd gespeeld.

Het ging lange tijd goed totdat het SEC bestuur hoorde dat de buurtploeg een wedstrijd zou spelen tegen KPS (Koninklijk Paleis Soestdijk). Bart van Veenendaal, bestuurder en steunpilaar bij SEC, werd gevraagd eens polshoogte te nemen. Hij toog met fotocamera naar het KPS terrein aan de Biltseweg waar de wedstrijd zou worden gespeeld en vroeg de spelers of het niet aardig zou zijn een foto van het team te nemen. Nou, dat vonden de Hart Boys maar wat leuk. Het is bovenstaande foto geworden. Een duidelijk bewijs welke spelers van SEC aan wild voetbal deden. Ze kregen later van het SEC bestuur een schrobbering de eis dat het voortaan afgelopen moest zijn met dit soort voetbal.

Voetballen konden de Hart Boys goed. De KPS spelers waren allen in leeftijd jaren ouder dan de Hart Boys. "Moeten we tegen die jochies spelen", liet KPS-aanvoeder Joop Jurriens (benzine station Soesterbergsestraat) zich voor de wedstrijd ontvallen. Wel nu, ze hebben het geweten, de Hart Boys wonnen met 8-0. In die jaren speelden ze ook tegen WAS (Willem Arents Stichting uit Den Dolder) en PTT Soest, Kat Emaille en anderen. Ze wonnen bijna iedere wedstrijd maar aan het wild voetbal is een einde gekomen.

Namen van de spelers:
Staande v.l.n.r.:   Hans de Boer,   Nico Baltus,   Ben Loman,   Jan Veldhuizen,   Kees Klomp,   Tom Jansen,   Piet de Nooy,  
Zittend v.l.n.r.:   Gijs van Duinkerken,   Thijme de Nooy,   Ab Gaasbeek,   Gerrit van de Brink,   Ben Daatselaar   (Bron: Jan Veldhuizen)


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden