Kies een jaartal

Chr. Lagere School Prins Bernardlaan

Gepubliceerd 09-02-2000

Bovenstaande schoolfoto is de 6de klas van de christelijke lagere school aan de Prins Bernhardlaan. De opname is van 19 januari 1933.

Soest telde in die jaren drie christelijke scholen, ook wel "School met de Bijbel" genoemd. Eerste school was de Insingerschool op Hees, de tweede deze school op Soestdijk en de derde school (Soest-Zuid 1930) de school aan de Driehoeksweg.

De kinderen op de foto die nog leven zijn nu op een leeftijd van rond tachtig jaar. We hebben er een paar oud-leerlingen gevonden. De heer Koos v/d Velden (staat niet op de foto) zijn zusje Tinneke no 3 wel. Van de Velden zat enkele klassen hoger, hij heeft de school als gewoon ervaren. Iedere week een psalmversje leren of een bijbeltekst en iedere maandagmorgen overhoren. Omdat de klas vrij groot was kwamen niet alle kinderen aan beurt. Ouders verwachtte wel dat je voor godsdienst op het rapport een goed cijfer haalde. Gymnastiek binnen werd gegeven in de gymzaal van de ULO-school even verder aan de Prins Bernhardlaan . Gymnastiek buiten was altijd korfballen en dat vond plaats op een veldje aan de Paulus Potterlaan waar nu de van der Huchtschool staat. Herinneringen waren er ook van een schoolreisjes naar Kleef in Duitsland en naar Den Haag. Panorama Mesdag en Gevangenpoort enz. Hiervoor spaarde de meeste kinderen wekelijks zes cent op school en daarvan kon alles worden betaald. Ouders konden ook in één keer betalen.

Wij vroegen de namen van de kinderen, zie hiervoor de detailfoto. Mevrouw Klein en de heer Beekman en anderen hartelijk dank voor de informatie.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden