Kies een jaartal

Chr. Lagere School Prins Bernardlaan

Gepubliceerd 09-02-2000

Bovenstaande schoolfoto is de 6de klas van de christelijke lagere school aan de Prins Bernhardlaan. De opname is van 19 januari 1933.

Soest telde in die jaren drie christelijke scholen, ook wel "School met de Bijbel" genoemd. Eerste school was de Insingerschool op Hees, de tweede deze school op Soestdijk en de derde school (Soest-Zuid 1930) de school aan de Driehoeksweg.

De kinderen op de foto die nog leven zijn nu op een leeftijd van rond tachtig jaar. We hebben er een paar oud-leerlingen gevonden. De heer Koos v/d Velden (staat niet op de foto) zijn zusje Tinneke no 3 wel. Van de Velden zat enkele klassen hoger, hij heeft de school als gewoon ervaren. Iedere week een psalmversje leren of een bijbeltekst en iedere maandagmorgen overhoren. Omdat de klas vrij groot was kwamen niet alle kinderen aan beurt. Ouders verwachtte wel dat je voor godsdienst op het rapport een goed cijfer haalde. Gymnastiek binnen werd gegeven in de gymzaal van de ULO-school even verder aan de Prins Bernhardlaan . Gymnastiek buiten was altijd korfballen en dat vond plaats op een veldje aan de Paulus Potterlaan waar nu de van der Huchtschool staat. Herinneringen waren er ook van een schoolreisjes naar Kleef in Duitsland en naar Den Haag. Panorama Mesdag en Gevangenpoort enz. Hiervoor spaarde de meeste kinderen wekelijks zes cent op school en daarvan kon alles worden betaald. Ouders konden ook in één keer betalen.

Wij vroegen de namen van de kinderen, zie hiervoor de detailfoto. Mevrouw Klein en de heer Beekman en anderen hartelijk dank voor de informatie.

Wij vroegen de namen van de kinderen en omdat de klas wat door elkaar staat hebben we deze met kringetjes en cijfers aangeven (zie foto 2). De kringetjes zijn precies op de gezichtjes gemaakt. Houdt de vinger bij het kringetje beneden en zoek het gezichtje er bij, dit moet lukken. Nummer 19 is meester van de Flier. No 33 is meester Klein. Van de meisjes zijn de meeste namen nu bekend:  
1. Janny Kuiper   
2. Biep Karelsen  
3. Tineke v/d Velden  
4. ?  
5. Corry de Zoete  
6. Janny Bos  
7. Nimy Groeneveld  
8. Femme Uiterwijk  
9. Jannie van Diermen  
10. Brechtje v/d Vlugt  
11. Marietje Beekman  
12. Jannie Boshuizen  
34. Joke van Ameron  

De jongens:  
14. Teus Muts  
16. Geert Karelsen  
17. Menks Hornsveld  
18. Cor Post  
21. Wim Floor  
22. Joop v/d Hoef  
23. Dick Limzel  
26. Henk Rademaker  
28. Joop Baljeu  
31. Bram Reeringh


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden