Kies een jaartal

Kerkebuurt

Gepubliceerd 15-12-1999

Twee weken geleden plaatsten we twee foto‘s in de krant in nu weten we al wat we weten wilden. Het gaat om de drie eeuwenoud beeldbepalende lindebomen in de Kerkebuurt. We gaan ervan uit dat de bomen eeuwen geleden gelijktijdig zijn geplant. Van de drie linden staat nog één levende boom midden op de Eemstraat/hoek Kerkstraat, maar hoe lang nog? Daar is op dit moment veel over te doen. De gemeenteraad heeft besloten dat hij mag worden gekapt.

Op bijgaande foto staan echter de twee andere verdwenen lindebomen. De lindeboom die ooit midden op de Peter van de Breemerweg heeft gestaan is in 1927 bij een hevige storm omgewaaid. Men vond dit in de buurt wel jammer voor de kinderen die er toen rond de boom nog rustig en niet door het verkeer gehinderd konden spelen. De linde is in stukken gezaagd, de wortels gerooid en voor zover wij weten is er verder weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Wat overbleef is de foto waar kinderen bij deze boom voor de foto poseren.

De andere verdwenen linde stond op het erf van bakker van Brummelenvoor de winkel. Bij een hevig noodweer in 1950 is ook deze linde omgewaaid. Gelukkig viel de boom gunstig pal voor het huis langs en veroorzaakte voor Evert van Brummelen senior geen schade. Zevenentwintig jaar is het een kale plek gebleven. Toen heeft Evert van Brummelen junior een reeds oude nieuwe linde laten overplanten. Deze linde stond voor uitbreiding bij het Oude Grachtje in de weg voor het ouderlijk huis van ene Hilhorst, genaamd "sterke Toon". Grondwerkbedrijf Toon Kuier heeft hem uitgegraven en met grote kluit op de shuffel over de Eng naar de Kerkebuurt vervoerd en daar vakkundig herplant. De linde kon bij de spoorovergang aan de Veldweg maar net onder de bedrading door. Op precies 28 april 1977 stond de linde op zijn nieuwe plek. Volgens bakker Evert van Brummelen heeft de hele operatie inclusief boom niet meer dan zevenhonderd gulden gekost.

Wij kregen veel reacties en daarvoor hartelijk dank. Ook weten we nu bijna alle kinderen die op de groepsfoto staan (zie details). Het zijn de kinderen van twee grote bakkersfamilies uit de Kerkebuurt: Van de Flier en Van Brummelen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden