Kies een jaartal

Van Vulpen Doortrekken Ossendamweg

Gepubliceerd 17-11-1999

De mensen die reageerden op de foto van 3 november herkenden allemaal de heer Willem van Vulpen van het huis op de hoek Ossendamweg/Korte Ossendamweg. De foto is genomen ongeveer 1965 achter zijn huis, waar toen nog een groot stuk braakliggend terrein was met op de achtergrond de huizen aan de Oude Utrechtseweg.

Het land was eigendom van ene Westerveld. Er zijn wel tijden geweest dat het werd bebouwd, zegt van Vulpen, maar het was schrale zandgrond en de aardappelen groeiden er maar slecht op, zodat het weitje meest braak lag en de kinderen er heerlijk konden spelen. Dat veranderde allemaal in 1970 toen de Ossendamweg rechtstreeks werd doorgetrokken naar de Soesterbergsestraatweg en vervolgens zou aansluiten op de Vondellaan en Birkstraat. Van Vulpen heeft voor dit plan een stuk van zijn grond moeten afstaan. Op de plaats waar hij toen nog ongestoord badminton kon spelen met zijn dochtertje Toos, passeren nu meer dan 22.000 motorvoertuigen per etmaal.

Van Vulpen is geboren in het huis op het hoekje met de puntige tuin en met de mooi geschoren heg. De tuin was vroeger wel een stuk groter. Zijn vader heeft toen Willem nog een kind was vroeger ook al eens een stuk tuin aan de voorkant van het huis moeten afstaan. De Korte Ossendamweg was nog een zandweg met een sloot er langs en moest worden verbreed voor het opkomende autoverkeer en later voor de bus van Tensen. De busroute Baarn-Amersfoort liep voordat de Ossendamweg werd doorgetrokken over de Nieuweweg, Ossendamweg, Korte Ossendamweg, Busstation (nu winkelcentrum Zuid) verder via Gallenkamp Pelsweg, Birkstraat en zo richting Amersfoort, en omgekeerd. Van Vulpen is zuinig op zijn huisje en stukje grond, er kan geen meter meer af.

De heer Westerveld reageerde ook op de foto. Hij woont in Hoogland en leest nog steeds de Soester Courant. Hij vertelde dat zijn vader in 1914 aan de Braamweg een oud boerderijtje had gekocht en het stuk land voor 7 cent de vierkante meter. Er graasden toen ook een paar koeien op het weitje. Kort voor de oorlog zijn er stukjes land verkocht voor een dubbel huis, begin Braamweg. In 1944 verhuurde hij het boerderijtje en trok naar Hoogland. Hij nam de koeien mee. In de jaren rond 1965 is de rest van het land verkocht aan een projectontwikkelaar. Het weitje is verder in de jaren 1968-1970 volgebouwd met o.a. de "Minister de Visserschool" (nu basisschool de Werveling) en met sporthal "De Bunt".


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden