Kies een jaartal

Huis Isings

Gepubliceerd 18-07-1990

Naar aanleiding van de foto in de Soester Courant van 18 juli jl, kan ik u meedelen, dat het daarop afgebeelde huis in geen geval tot verdwenen Soest behoort!
Dit huis, dat in 1908 werd gebouwd, staat n.l. nog steeds aan de Kolonieweg, en het was het eerste huis dat daar werd gebouwd voor mijn vader, de kunstschilder J.H. Isings.
De koopacte, “verleden voor notaris H.W. Prillevitz te Soest”, is gedateerd 31 maart 1908, en beschrijft “een stuk land in de Bunt, aan den Hollenweg te Soest.” Deze acte is in mijn bezit.
Het huis ligt hoog, met een stenen trap ervoor. De Hollenweg, thans Kolonieweg, is echter opgehoogd, zodat er nog 8 treden van de trap in de weg zitten.
Mijn vader woonde hier van 1909 tot 1916, met zijn eerste gezin. De foto dateert uit die tijd, In 1916 stierven zijn vrouw en 3 kinderen, waarna hij tot 1918 in Zeist woonde. Daarna keerde hij terug, getrouwd met mijn moeder, die de eerste directrice was van het Herstellingsoord Trein 8.28, tegenover ons huis.
Uitgezonderd een onderduikperiode in de 2e wereldoorlog, heeft mijn vader zijn gehele verdere leven hier gewoond. In 1977 is hij in zijn huis overleden. Het huis is het bezit van mijn zuster en mij. In de jaren ’20 werd de bovenverdieping enigszins verbouwd, en in 1948 werd een bijkeuken aangebouwd.

Bovenstaand is een brief van mevrouw H. Isings, gedateerd 19 juli 1990


 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden