Gepubliceerd 03-10-1990
De foto van Meubeltransport en Autobesteldienst Wed. D. Haks, zo weten we dus, is inderdaad in de twintiger jaren gemaakt. We weten dat van de kleinzoon van de oprichter, de heer J.G. Haks, en de heer Haks vertelde ons nog veel meer.
Zijn grootvader, Daniël Haks, begon in 1899 een stalhouderij aan de Burg. Grothestraat, hoek Heuvelweg, het pand dat ook op de foto te zien is. Al gauw ging Haks ook “trouw- en rouwrijden” en hij verzorgde ook meubeltransport. Zijn broer, Matthijs Haks, was inmiddels óók een stalhouderij begonnen, aan de Korte Brinkweg, en was dus in feite een concurrent.
Grootvader Haks overleed in 1908 waarna zijn vrouw het bedrijf voortzette, vandaar dus de naam. Ze werd daarbij geholpen door haar oudste zoon Jan, later ook door de jongere zoon Gerard, die de vader zou worden van onze informant.
Op de foto zijn de twee broers te zien, Jan met strohoed en Gerard aan het stuur – hij haalde zijn rijbewijs in 1920. Wie de personeelsleden op de verhuiswagen zijn is niet met zekerheid te zeggen, wellicht waren het Manus Verwoerd en de heer Grootveld uit Baarn, “een heel aardige man”, die in de stalhouderij zorgde voor de paarden en rijtuigen.
Jan en Gerard, zo hoorden we, hadden een verschillende kijk op de vooruitgang: Gerard wilde helemaal overgaan op auto-transport, terwijl Jan het met paarden wilde blijven doen. Dit leidde ertoe dat Gerard in de jaren dertig uit het bedrijf stapte, dat de bodedienst werd overgedaan aan de heer Swanink (later Expeditiebedrijf en bodedienst Swanink), het meubeltransport aan de firma Van ’t Net en de resterende stalhouderij verplaatst werd naar achter het huidige hotel “De Buitenplaats”. Uiteindelijk is de zaak kort voor de Tweede Wereldoorlog opgeheven. Grootmoeder Haks had zich al eerder teruggetrokken uit het bedrijf en overleed in 1940.
De huidige Haks is in zijn jonge jaren veel in de stalhouderij geweest en herinnert zich, afgezien van de paarden en de rijtuigen, met name de telefoon, een apparaat met een slinger waar je aan moest draaien waarna je verbinding kreeg met een telefoniste in het postkantoor. “Je zei dan bijvoorbeeld: juffrouw, mag ik van u dokter Batenburg (de toenmalige dorpsdokter) en dan bracht zij de verbinding tot stand doormiddel van pennetjes en gaatjes”. Ja, zo ging dat toen in Soest.
En daarna hadden we een blik op wat er zo in Soest speelde in de eerste helft van deze eeuw –en heeft een oude foto toch weer meer betekenis gekregen!
Dank voor de uitgebreide informatie!
Handgeschreven bij de foto:
Man in cabine is:
Gerardus Hendrik Haks, geb. 18 juli 1896, overleden 10 juli 1963
Man voor auto met snor:
Jan Cornelis Haks, geb. 8 februari 1887, overleden 25 april 1960.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest