Kies een jaartal

Tandem

Gepubliceerd 01-11-1990

Het was 86 jaar geleden, en voor mensenheugenis lijkt dat een hele tijd, maar …. de herinnering aan de tandem-voor-zes-personen (een sextuplet?) is nog niet verloren. Dankzij trouwe lezers kregen we uitgebreide informatie, en we weten nu dan ook dat de foto in 1904 genomen is in de Havenstraat in Hilversum door de Hilversumse fotograaf Middendorp. De zes mensen op de fiets waren, van voor naar achter: Evert Grift, Jacob (Jaap) Hornsveld, Jaap ten Haaf, Wouter Grift (broer van Evert), Henk de Ruig en Jan Westerveld
Dankzij een overdruk van een krantenartikel uit 1948 weten we nu ook weer wat over die zes-fietser zelf. Die was gebouwd door de Duitse Adler-fabrieken en was bedoeld om de ontluikende rijwielsport te propageren. Via Jan Nefkens (eigenaar van de korenmolen De Gunst uit Leusden, maar bij windstilte ook rijwiel-enthousiast – zijn zonen zouden later het autobedrijf hebben, nu Opel-dealer) wist Evert de beschikking over de fiets te krijgen, en vanuit Nijmegen reed hij er met vijf vrienden uit Soest veertien dagen het land mee door. Er kon een grote snelheid mee worden bereikt, zestig km per uur naar verluidt, maar het zestal had wel veel last van lekke banden – een algemeen euvel in die tijd, en helemaal bij een belasting van zo’n kleine halve ton! Hornsveld was degeen die met een hoorn de weg vrij moest zien te maken voor de zes-fiets, maar scherpe bochten konden er niet mee worden gemaakt: dan was het allemaal afstappen. Helemaal zonder vallen is ’t ook niet gegaan, o.a. een keer in Amersfoort voor d’Oranjeboom, maar de fiets is uiteindelijk wel weer onbeschadigd in Nijmegen afgeleverd.
Volkert ten Haaf, een broer van Jaap (van de foto) en zelf een bekende toerrijder, heeft een exemplaar van de foto aan prinses Beatrix geschonken toen zij 18 jaar werd. Een foto met een geschiedenis, zo blijkt – een geschiedenis waar we nu weer iets meer van weten. Veel dank aan diegenen die ons ermee hebben geholpen!
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden