Kies een jaartal

Pond

Gepubliceerd 01-12-1990

Een pond, dat kunt u in het woordenboek vinden (als u het niet wist) is een halve kilo oftewel 500 gram. Het is ook een munteenheid, vooral in Engeland, maar ooit ook in de Nederlanden. Maar het is óók nog iets anders, of liever gezegd: het was iets anders. In de vroegere soldatentaal betekende “een pond” een dag arrest, een dag in de petoet, een dag provoost. Streng arrest heet dat nu en er wordt minder kwistig mee gestrooid dan vroeger.
We vertellen u dit omdat we, nu al weer twee maanden geleden, een foto lieten zien van een muur met opschriften als: “14 pond” en “8 pond”, met een mooie krulletter. We schreven erbij dat we wisten waar het was, maar dat we dat nog niet vertelden en we hoopten dat er nog mensen waren die ons wat meer over die periode zouden kunnen vertellen.
Of die mensen er zijn weten we nog niet, maar er zijn op de redactie geen reacties binnengekomen. Daarom nu maar een tipje van de sluiter opgelicht.
De teksten die u te zien kreeg, staan op de muur van wat nu een garage is, maar wat in de “grote” oorlog van 1914-1918 een onderdeel was van het Nederlandse leger: een schuur die dienst deed als nor, als petoet, als gevangenis. Er waren in ’14-’18 heel wat militairen in Soest gelegerd en kennelijk gedroegen die zich niet altijd zoals het moest, althans niet zoals hun meerderen vonden dat het moest. Blijkens de foto moet er ook ene Plantinga hebben vastgezeten, en een zekere Marion zal wel het hart vervuld hebben van een van de bajesklanten – want zelf daar vastgezeten zal ze niet hebben – de militaire dienst was toen nog een zuiver mannelijke aangelegenheid.

Herinnering aan een bajes was het dus. En de garage, die dus ooit een “nor”was, staat aan de Korte Brinkweg en hoort bij het huis naast het flatgebouw. Dat huis was indertijd ook in militair gebruik.

Mochten er mensen zijn die zich na deze opfrissing de periode toch nog herinneren, dan houden we ons zeer aanbevolen. Het gaat dus om “Soest tijdens de Eerste Wereldoorlog”. Bij voorbaat dank !

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden