Kies een jaartal

statiefoto Adriana Grift

Gepubliceerd 23-01-1991

Herinnert u zich nog de foto die we twee weken geleden op deze plaats afdrukten? Een kar met twee stoere paarden ervoor, een jongeman op de bok en een ander erachter? Waar was het, vroegen we erbij, wanneer en vooral: wie waren die twee mannen?
Nu, het meeste weten we inmiddels, want de jongen-op-de-bok heeft ons persoonlijk opgebeld: het was (en is!) Toon Kuyer van de Ferdinand Huycklaan. Na al die jaren nog altijd geheel aanwezig en actief. Hij vertelde ons dat de foto (hij heeft er zelf nog een afdruk van) omstreeks 1940 moet zijn genomen, en dat kan kloppen, want wie de originele afdruk met een loep bestudeert, kan zien dat het onderste bordje dat op de boom gespijkerd zat, het opschrift “Gruppe A” draagt. “Gruppen” waren de afdeling waarin de Duitse luchtmacht haar “Geschwaders” (squadrons, zeggen we nu in goed Nederlands) had opgedeeld. Het was dus tijdens de bezetting.
Voor wie het had kunnen lezen, was dat bordje ook een aanwijzing dat de foto in de buurt van “de basis” was genomen, en zo was het ook: het was op De Beaufortlaan, tegenover het stationnetje Soestduinen, en het span reed richting Soesterbergsestraat. De boom waar die borden op waren gespijkerd, staat er nog!.
Toon Kuyer was in die tijd zo’n twintig jaar oud en werkte voor zijn vader, Teus, De familie Kuyer woonde ook toen aan de Ferdinand Huycklaan, in de boerderij waarin later de Oudheidkamer (nu Museum Oud Soest) nog gevestigd zou worden. Toon was, samen met Willem, de tweede man op de foto, doende voor de gemeente een fietspad aan te leggen langs de spoorlijn naar Amersfoort, de huidige Monikkenboschweg. Die was toen niet meer dan een zandpad en nauwelijks begaanbaar (pas jaren later zou dat Fietspad verbreed worden tot wat het nu is). Het grind en de leem die voor het fietspad nodig waren, kwam uit kuilen langs de Schapendrift, de bosweg van Soestduinen naar Soest-Zuid. “Je kan nog zien waar we dat haalden”, aldus Toon.
Over de paarden op de foto kan Toon niet veel vertellen, - die wisselden bij het bedrijf Kuyer nogal eens. Wel heeft hij zelf altijd een band met paarden gehouden. Nog bijna dagelijks gaat hij met zijn paard op stap. Het leek daarom een goed idee de historie van de foto een hedendaags vervolg te geven. Hierbij daarom, op exact dezelfde plaats als goed vijftig jaar geleden, Toon Kuyer op de bok, rijdend langs station Soestduinen. Hervonden Soest herleeft!
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden