Kies een jaartal

Het derde erf

Gepubliceerd 01-02-1991

Sommige oude foto’s die we afdrukken in de serie Verdwenen Soest, brengen niemand tot reactie. Soms komen de reacties pas na enige tijd, of in brokjes.
Maar de foto die vorige week op deze plek verscheen, was voor verschillende mensen reden ons te bellen. Hoewel de zes mensen op de foto geen van allen meer in leven zijn, weten we nu al hun namen, we weten waar de foto is genomen en ook ongeveerd wanneer het moet zijn geweest.
Dat laatste was niet “omstreeks 1920”, zoals we dachten, maar even eerder, zo tussen 1905 en 1910. Dat weten we van de heer Joop Wantenaar, en het is zijn familie die er stond afgebeeld. Het was ook zijn ouderlijk huis, de boerderij aan de Birkstraat 125, het Derde Erf. Het pand staat er nog, er is wat meer begroeiing, er is een wat groter raam in gekomen en de schoorsteen is verdwenen. Maar het is nog steeds bewoond door een Wantenaar, Joop, drie generaties jonger dan Piet Wantenaar die er toen de boer was en die met vijf van zijn zes kinderen op de foto staat; zijn vrouw, Teun Hilhorst, was al overleden en jongste zoon Gerrit volgde in die tijd de priesteropleiding – hij zou het later in Afrika tot bisschop brengen.
Piet was van 1838, geboren in de boerderij Birkstraat 131 die het Lange Huus heette en in 1953 door brand is vernield. Hij staat op de foto, tweede van links, met pet. Helemaal links staat zoon Cornelis, degene die na hem de boerderij zou betrekken, en vader zou worden van Joop die het ons nu allemaal vertelde. Naast Piet, voor de deur, ziet u dochter Jans, die met Piet van den Breemer trouwde en in 1932 door een verkeersongeluk om het leven kwam. Naast haar staat Rijk, die ongetrouwd bleef, en daarnaast de oudste dochter, Mijntje, later mevrouw Van der Hengel. Helemaal rechts: oudste zoon Willem, die op het Lange Huus woonde en die een meisje Van der Hengel trouwde.
Een heel verhaal dus van de familieWantenaar, die al heel lang deel uitmaakt van de geschiedenis van Soest: de vader van Piet, die Aard heette, woonde ook al aan de Birkstraat achter wat nu Centropa is!
We zijn dus weer iets verder met het verleden van Soest. Veel dank dan ook aan degenen die ons belden en ons informatie verschaften!
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden