Kies een jaartal

Groepsfoto op de Ringweg

Gepubliceerd 06-03-1991

Helemaal eruit zijn we nog niet, maar we weten toch wel weer wat meer over die foto van 16 januari: een groepje van tien mensen, mannen en vrouwen, twee (jonge) mannen met fietsen. Niet ver na de eeuwwisseling, leek ons, en misschien was het wel op de Birkstraat.
Nu, dat laatste zal wel onjuist geweest zijn, want geboren en getogen Soesters verzekeren ons dat het allemaal “Achter-nengers” waren die op de foto stonden, mensen dus die aan de achterkant van de Eng woonden.
Die lange jongen-met-fiets, zowat middenin, is door een paar lezers herkend als Willem Roest. Een van die lezers was zijn eigen zoon, dus veel twijfel hoeven we daar niet meer over te hebben, lijkt ons. Willem werd in 1900 geboren en zo te zien zal dit foto dus wel rond 1920 zijn genomen.
Rechts voor Willem, op zijn hurken, moet een ander Willem zijn: Willem Bosman. “Zowel mijn vader als W. Bosman hebben een boerderijtje gehad op het Oude Grachtje, tot 1970, toen ze daar weg moesten wegens uitbreiding van Soest”, schreef A. Roest ons. Dat Oude Grachtje (voor de nieuwkomers) lag ongeveer waar nu de Veenbesstraat is, richting Klaarwaterweg.
De jongeman achter Willem Bosman is door ten minste twee lezers herkend als Freek Rozendaal, en helemaal rechts, met fiets aan de hand, zou weleens een jongen Kok hebben kunnen zijn. En verder zijn we (nog) niet gekomen. We hebben nu een idee wanneer het was, waar het was en van een paar mensen weten we de naam. Bedankt iedereen zover! Zijn er nog lezers die we nu misschien op nieuwe ideeën hebben gebracht?


Niet altijd komt de informatie in enen, zo bleek deze week weer. Herinnert u zich de groepsfoto van 16 januari, 10 mensen poserend op straat, twee ervan met een fiets? Drie weken later konden we u melden waar en wanneer die foto ongeveer genomen moet zijn, en we wisten inmiddels de namen van drie van de afgebeelden. We zijn nu rond met deze foto, en wel dank zij mevrouw Smink-Van den Hoed, die iedereen die op de foto staat heeft gekend, deels heel goed gekend.
Als we de groep nog even doornemen, staat helemaal links, in Soester dracht, Nelletje Daatselaar, echtgenote van Johan van den Hoed. “De moeder van mijn vader”, zegt mevrouw Smink, “ik ben naar haar vernoemd”. De vrouw met de grote hoed is een generatie jonger. Ze was Alida Grift, de vrouw van Jan van den Hoed en pleegmoeder van de twee jongens die tussen de twee vrouwen staan: Gerrit en Kees Boele, “twee weeskinderen die bij mijn moeder is de kost waren”.
Voor dit groepje, op zijn hurken, ziet u Kees Kok (melkboer op de Klaarwaterweg – dat witte huisje staat er nog). De lange jongen, ongeveer in het midden achteraan, was Willem Roest, dat hadden we al verteld, maar u wist nog niet dat vóór op zijn fiets Jan van den Hoed staat, de echtgenoot dus van Alida en de vader van de jonge Nelletje, die zelf overigens afwezig is op de foto.
Naast Willem Roest staat Freek Rozendaal, met daarvoor, op zijn hurken, Willem Bosman (ook dat wist u al) en helemaal rechts, met fiets, ziet u Gart van Klooster van de Molenstraat. Dus niet een jongen Kok, zoals iemand dacht te weten – al staat er dan wel ene Kees Kok elders op de plaat. Van de afgebeelden is er niemand meer in leven.
Waar de groep zich bevond is nu ook zeker: het was op de hoek van de Beukenlaan en de toenmalige Ringweg. Het huis op de achtergrond was van Gijs Dorrestein, die ook wel Gies in ’t Gat genoemd werd omdat zijn grond een stuk later lag dan de weg. Maar die bijnaam vond hij niet zo leuk, vertelt mevrouw Smink, die we dankbaar zijn voor haar informatie. Wéér een klein brokje Verdwenen Soest hervonden!


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden