Kies een jaartal

Klein Jonkers hofstede

Gepubliceerd 10-04-1991

De foto kwam ons heel bekend voor, schreven we twee weken geleden, “wellicht staat het pand er nog”. Misschien was er ook nog wel iemand van al die tien mensen in leven, dachten we, al leek ons die kans niet groot.
Dat laatste klopt, want naar alle waarschijnlijkheid is de foto zo’n honderd jaar geleden genomen. Maar het pand waarvan de achterkant te zien was, bestaat niet meer. Het was de villa Klein Jonkers Hofstede aan kerkpad ZZ, dichtbij het Witte Paardstraatje. Met de ernaast liggende villa Zomerzorg verdween het door een bombardement in de jaren ’40. We weten dit door mevrouw Van der Slikke-Blankenberg, die zelf het origineel heeft van de foto. En de familie die u erop zag, was die van haar overgrootvader, gemeente-ontvanger van Soest in de jaren 1850 tot 1890. Het prachtige zilveren theeservies dat Bredée bij zijn veertigjarig ambtsjubileum kreeg (zo ging dat toen nog), staat nog bij mevrouw Van der Slikke: het ging van oudste dochter op oudste dochter. De oudste dochter van gemeente-ontvanger Bredée is op de foto degene met het witte schort, naast de tuinman (?) helemaal links. Ze trouwde later met een heer Bezemer. Eén van de twee oudere dames zal wel haar moeder zijn en het meisje helemaal rechts op de foto haar zusje, want het gezin telde zes zonen en twee dochters. Niet alle zes de jongens staan op de kiek, die volgens mevrouw Van der Slikke waarschijnlijk spontaan is genomen, ze zou alleen niet kunnen zeggen wie wie is. Misschien waren er ook wel vrienden van de jongens bij.
Mevrouw Van der Slikke zelf heeft een groot deel van haar leven buiten Soest doorgebracht, maar is uiteindelijk toch hier neergestreken, onder mee vanwege de oude banden met Soest. We zijn blij met de informatie die ze ons heeft gegeven!
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden