Kies een jaartal

verzetsherdenkingskruis

Gepubliceerd 08-05-1991


De puzzel van de twaalf verzetsmensen die in 1983 bijeen waren om uit handen van prins Bernhard het Verzetsherdenkingskruis te ontvangen, is opgelost.
We hoefden er maar twee keer drie foto’s voor af te drukken!
Op de foto’s van 17 april zag u hoe de prins, links beginnend en met de wijzers van de klok mee, het kruis opspeldde bij J.H. (Cobus) van Breukelen, Clara Hausel-Verdoner en Christoffel J.A.M. Tebbens (bij zijn leven bekend als de slager van de Torenstraat).
Twee weken later zag u in deze rubriek, in dezelfde volgorde: Otto Rompelman, die het kruis in ontvangst nam voor zijn vader, Dick O.H. Rompelman (die in het buitenland zat), met als toekijker Chris Tebbens; Marten Bijlsma, afkomstig uit het Friese verzet, overleden in 1985, en tenslotte Johanna van der Steeg-Westerveld, die bij deze gelegenheid twee kruisen uitgereikt kreeg: één postuum voor haar vader, Heymen Westerveld, één voor haarzelf, nadat haar man al eerder het verzetskruis had gekregen.
Om u toch een overzicht te geven van de uitreiking, zoals die op 8 augustus 1983 in de Borg gebeurde, plaatsen we vandaag de groepsfoto die ons juist ter beschikking is gesteld. U ziet daarop, van links naar rechts:
Cobus van Breukelen, Joh. H. Brouwer, Marten Bijlsma, Jac. G. Hausel, Clara Hausel-Verdoner, Derk Nanninga, prins Bernhard, Gerrit Pasman, mevr. E. Odijk-de Wilde, voor haar overleden man Cornelis Odijk, Hendrik G. Scholtmeijer, Johanna van der Steeg-Westerveld, Otto Rompelman (voor zijn vader) en Chris Tebbens.
Met dank voor de vele medewerking bij het terugvinden van dit waardevolle stukje historie!
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden