Kies een jaartal

Jachthuis - paleis Soestdijk

Gepubliceerd 05-06-1991

Dat oude gebouw dat we op 22 mei lieten zien, dat was kennelijk een probleem: niemand heeft erop gereageerd. We zullen het dus maar verklappen. Het was een afdruk van een gravure uit circa 1780, en wat u zag was het jachthuis van paleis Soestdijk (dat er overigens heel anders uitzag dan nu, o.a. waren de vleugels er nog niet aangebouwd).
Nu, dat jachthuis heette Eyken-Dal en stond aan was nu de Biltseweg is. Stond? Of staat? Want mensen die zich in de historie van het paleis en de bijbehorende gebouwen hebben verdiept, zijn ervan overtuigd dat wat u op die foto zag, nog grotendeels bestaat: de boerderij aan de Biltseweg 23, met in de gevel nog de steen Eyken-Dal, gezien in de richting Utrecht.
Als u daar nu gaat kijken, met de afdruk in de hand, zult u niet zoveel overeenkomst zien, en daarom zijn er ook mensen die betwijfelen of dit verhaal wel klopt. Maar bedenk dat het om een oud gebouw gaat, ouder dan het paleis, en dat er in al die jaren heel wat aan versleuteld is.
Een boerderij dus nu, maar tot pakweg 1813 nog een jachthuis, met o.a. het onderkomen voor de jachthonden. Daarna is het een eeuw lang onderkomen geweest voor paarden annex café (trouwens: in het tolhuis, dat ook aan het paleis behoorde, werd toen ook een borrel geschonken, tot de tol in 1928 werd opgeheven) en pas in deze eeuw is Eyken-Dal weer echt een boerderij geworden. We kunnen over dit oude stukje Soest nog tijden doorgaan, maar misschien kan dat beter een andere keer. Als we nog eens zo’n oude prent tegenkomen!
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden