Kies een jaartal

Smeedwerk Middelwijk

Gepubliceerd 30-10-1991

Heel lang geleden – het was 11 juli 1990! – publiceerden we een foto van wat duidelijk dak-smeedwerk voorstelde, We kregen er wel enkele reactiesop, maar het leidde niet tot een duidelijke vaststelling. Zoiets kan gebeuren, en we waren er al verzoend mee geraakt dat we deze foto nooit meer zouden identificeren.
Tot we vorige week, tussen de keurig opgeplakte foto’s uit het gemeente-archief, een afdruk van hetzelfde smeedwerk tegenkwamen (noem je zoiets een schoor?) met ernaast de afbeelding van het pand waar het een onderdeel van was geweest! En opeens herinnerden zich weer een paar oude Soesters dat ze het ooit allemaal zelf hadden gezien. Het dak-smeedwerk stond op wat eens het koetshuis was van Huize Middelwijk, zo weten we nu dus, en van Huize Middelwijk wisten we al het een en ander. De villa stond aan het Kerkpad ZZ nr. 79, dicht bij de Korte Middelwijkstraat, en heeft in de loop van haar bestaan vele eigenaren gehad.
In de oorlog 1940-1945 was er o.a. een houtenwarenfabriek in gevestigd (koetshuis) en ook diende het pand als onderkomen voor het distributiekantoor. Uiteindelijke kwam het geheel in handen van Gebr. Swager, stond geruime tijd leeg, raakte in verval en werd in 1971 gesloopt. Waarschijnlijk is de foto van het smeedwerk uit de nadagen van het gebouw, zeg rond 1970.

Waarmee toch weer een klein stukje van de historie van Soest is opgehelderd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden