Kies een jaartal

De kei

Gepubliceerd 27-11-1991

Die kei van een paar weken geleden, dat is een verhaal apart. Maar zeker is dat die kei er ligt, nu al ruim zestig jaar. Als u wilt gaan kijken, moet u wel goed opletten want anders kijkt u er zó overheen, zoveel struiken staan er nu omheen.
De kei van Soest ligt in de tuin van het huis Prins Hendriklaan 11, hoek Anna Paulownalaan, waar nu drs. Harry Jonker met zijn gezin woont. Jonker zat in de jaren zeventig in de gemeenteraad van Soest, woont daar al een tijd, maar de vondst van de ‘kei’ heeft hij niet meegemaakt. Wie dat wél heeft is Joop Lagemaat. Lagemaat woont al vele jaren in Hilversum, maar weet nog goed te vertellen hoe hij erbij was toen Klaas de Haan (de latere wethouder) bij het graven van een speelhut op iets hards stuitte. Eigenlijk waren ze met hun vijven, de jongens (de vakantie was verlengd omdat er aan de school gewerkt werd) en ook Bertus Lüschen en Henk en Jaap Grootveld waren van de partij.
Met verder graven bleek al gauw dat het niet zomaar een steen was. “Hoe meer we groeven, des te groter het bleek. Uiteindelijk werd het een steen die geschat is op zo’n drie – drieënhalve ton”, aldus Lagemaat.
De steen lag toen niet op de huidige plek, maar wat meer bij de rijksstraatweg, de huidige Burgemeester Grothestraat. De heer Iburg, die daar bij de Bakkersteeg nogal wat grond bezat (ook Braamhage was van hem), liet de steen verplaatsen naar een plek waar hij paste in de tuin van een toen te bouwen woning. De steen werd er op een sokkel geplaatst, ligt daar nu nog, en is in het verleden gewoon met het huis mee verkocht. Of de steen oorspronkelijk op de grond van Iburg lag, betwijfelt Lagemaat. “Volgens mij lag de grond van Iburg aan de andere kant van de Bakkersteeg en lag de steen op grond van de gemeente”. Jonker, de huidige bezitter/eigenaar, heeft geen last van die steen-op-sokkel in zijn tuin, maar beseft dat het voor Soest toch wel een aardig object is – al blijft het een kei die duidelijk minder groot is dan die van Amersfoort. “Misschien moeten we er nog een over praten als ik verhuis”.
Meenemen naar het volgende adres ligt niet in de lijn der verwachting.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden