Kies een jaartal

Huize Tjemara

Gepubliceerd 15-01-1992

Dat verhaal over Villa Tjemara, dat had u nog te goed. De villa is niet verdwenen ( inmiddels wel verdwenen) schreven we al, maar gaat nu onder een andere naam door het leven. Die naam is sinds 1 januari ook al weer achterhaald want Zonnegloren ( ja daar staat het pand. Als u het terrein oprijdt kijkt u er recht tegenaan) is nu ‘Medisch Centrum meander Molendael Soest’. Dat u het niet meteen hebt herkend, zal wel komen doordat er nogal wat bomen omheen zijn gegroeid.
Wanneer de villa is gebouwd, hebben we nog niet achterhaald, maar waarschijnlijk is dat in de buurt van de eeuwwisseling geweest. Wel weten we dat burgemeester De Beaufort ( de eerste) er heeft gewoond, en die was van eind 1914 tot eind 1923 eerste burger van Soest. We weten dit dank zij de heer Littooij uit Bilthoven die als oud-Soester nog steeds de Soester Courant leest. De heer Littooij had contact met de burgemeestersfamilie, doordat hij destijds samen met de burgemeestersdochter Berendina op de toenmalige Engendaalschool aan de Bosstraat zat, daar waar nu de jeugdherberg is gevestigd.
Wie ons ook allerlei informatie verschafte, is mevrouw Warnies, bij velen beter bekend als zuster Warnies, jarenlang hoofd van de afdeling chirurgie. De villa kreeg de naam Zonnegloren in 1927 toen het sanatorium werd opgericht, en er kwamen zusters in te wonen ( het is nog altijd een zusterhuis). Links van de trap, aldus zuster Warnies, waar destijds mooie sparren stonden, was de kamer van de directrice, en rechts de conversatiezaal, “de conv”. Achter het raampje boven in de gevel was de zolder. Daar, in “de kippenhemel”sliepen de nachtzusters.
In de jaren ’50 was het zo dat zusters die ’s avonds te laat thuis kwamen ( de normale ingang was dan op slot) via de trap en de voordeur naar binnen moesten. Daar stond de directrice – toen zuster Kley, je op te wachten en dan kreeg je huisarrest, d.w.z. je mocht de volgende avond niet uit.
“Wat dat betreft zijn de tijden wel veranderd”, aldus zuster Warnies “maar ik heb daar jarenlang met plezier gewerkt”.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden