Kies een jaartal

Processie Kevelaar

Gepubliceerd 26-02-1992

De processie in Kevelaer – we weten er nog niet alles van, maar een tipje van de sluier is toch opgelicht. Onze informante was Sophia Fugers, die zelf ook een keer heeft meegelopen, zij het niet die keer dat de foto werd genomen die u drie weken geleden in deze krant zag afgedrukt.
Het verhaal speelt in 1906 toen Antoon Fugers ( zoon van de Fugers die de touwslagerij-zadelmakerij aan de Eemstraat had) trouwde met Jaan Schalkx.
Het stel, zo wil het verhaal hield van elkaar, daar schortte het niet aan, maar naar de zin van de pastoor ( of was het de kapelaan?) kwamen er niet gauw genoeg nakomelingen. De oplossing was een bedevaart naar Kevelaar, en zo is het ook gegaan. De foto die u begin februari zag, is tijdens een processie gehouden en u zag Jaan ( voluit Adriana) bijna helemaal links, met witte blouse en donkere hoed tussen een jonge vrouw met een platte hoed en een wat oudere met een boerinnekapje.
Jaan moet behouden van deze excursie zijn teruggekeerd, en dat het geholpen heeft kunnen we u wel vertellen, want nog in 1907 was Sophie er al. Er zouden nog zes kinderen volgen; de meeste ziet u op de foto, genomen omstreeks 1922 vóór de ouderlijke rijwielzaak Kerkstraat 3 – het pand staat er nog. Helemaal links op de foto, dochter Sophie, die niet lang erna zelf óók naar Kevelaer zou gaan. Niet om zo aan nakomelingen te komen, maar om tot een gelijkmatiger gedrag te komen dan haar puberleeftijd tot die tijd had toegelaten. Kevelaer was goed voor alles. Onder geestelijke leiding met een paar schoolvriendinnen met de trein naar Duitsland, daar ondergebracht in een hotel, een kermisachtige toestand in Kevelaer ( “er werd zelfs op de tafel sgedanst”) en daarna weer terug naar Soest.
Toen de kapelaan haar, na terugkeer vroeg hoe ze het had gehad zei ze: “Als ik weer naar de kermis wil, ga ik niet nog eens zover”. Het werd haar niet in dank afgenomen.
Hoe vaak er Soester vrouwen naar Kevelaer zijn getrokken, en hoe land die ‘Kermis’heeft gespeeld, het is ons niet bekend geworden. Maar een tukje duidelijkheid is er toch gekomen.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden